Critical materials for renewable energy: Improving data governance
Denne rapporten fremhever betydningen av enhetlige datalagre for å styrke styring og beslutningstaking i markeder for kritiske materialer, med vekt på hvordan mangel på data kan hindre utbyggingen av fornybar energi. Den undersøker de viktigste eksisterende datakildene om kritiske materialer og gjennomgår sentrale aktører involvert i styringen av disse, inkludert nasjonale myndigheter, internasjonale organisasjoner og stiftelser, mineralforeninger og kommersielle dataprodusenter. Rapporten vurderer også initiativer som har som mål å forbedre datatilgjengelighet i andre sektorer, og bruker disse som potensielle modeller for datastyring av kritiske materialer. Basert på lærdom fra disse initiativene fremhever rapporten prinsippene og innholdet i en slik database, samt fordelene ved å etablere et enhetlig datalager for kritiske materialer for å øke datatransparens, tilgang og kvalitet i markedene for kritiske materialer.
Constructing a ranking of critical materials for the global energy transition
Antallet lister over kritiske materialer øker, noe som kan bidra til å tiltrekke seg kapital til forsyningskjeder for disse materialene. Det utløser initiativer for å bedre miljømessige og sosiale standarder for utvinning og prosessering. Det skaper også et press for mer transparente forsyningskjeder, forbedrer internasjonalt samarbeid, og kan hjelpe til med å unngå en ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, som igjen kan bidra til å forsinke energitransisjonen. Denne rapporten presenterer en metodikk for å skape en global rangering av kritiske materialer, for å kunne oppnå en omstilling til fornybar energi. Den har et mål om å fylle gapet mellom eksisterende lister ved å ha et fullstendig globalt perspektiv. Rapporten trekker spesielt frem den dynamiske naturen til mineralenes forsyningskjeder. Disse påvirkes av geopolitiske, regulatoriske og teknologiske endringer, noe som gjør det utfordrende å skulle forutsi fremtidige kritiske materialer. Rapporten har en rekke anbefalinger, som blant annet skisserer opp strategier for etablering og opprettholdelse av lister for kritiske materialer, med et overordnet mål om en sikker forsyning av disse essensielle ressursene.
Trump tilbake i førersetet
Reformer av den internasjonale finansinfrastrukturen: kinesiske perspektiv og bredere utviklingslandinteresser
Den internasjonale finansinfrastrukturen har lenge være moden for reform, og flere reformspor er nå i utvikling med potensiale til å dytte på noen av de mest debatterte spørsmålene. Kina, som er blant landene med størst posisjon i alle de viktigste finansinstitusjonene, er verdens andre største økonomi og den største offisielle bilaterale kreditoren, spiller en særlig viktig rolle i diskusjonene. I denne rapporten studerer vi noen av de mest sentrale reformspørsmålene, diskuterer de kinesiske perspektivene på reform og vurderer hvordan de er relatert til bredere utviklingslandsinteresser. Rapporten konkluderer med at Kina er aktivt involvert og støtter mange reforminitiativ, men er samtidig på vakt mot endringer som gjør at man går rundt de større spørsmålene om landrepresentasjon og stemmerett.
Introducing the Latin American Transnational Surveillance (LATS) dataset
Transnasjonal overvåking er et kraftig verktøy i arsenalet til autokrater over hele verden. Til tross for den utbredte bruken i ekstraterritoriell undertrykkelse, er den systematiske studien av overvåking av regimekritikere utenfor nasjonale grenser fortsatt lite utviklet innen statsvitenskap, hovedsakelig på grunn av begrenset datatilgang. For å bidra til å fylle dette gapet, har vi laget datasettet Latin American Transnational Surveillance, et detaljert datasett basert på avklassifiserte utenlandske overvåkingsrapporter produsert av det autokratiske Brasil mellom 1966 og 1986. Latin American Transnational Surveillance registrerer identitet, oppholdssteder, sosiale forbindelser og politisk aktivisme til 17 000 individuelle overvåkingsmål, hvorav de aller fleste ble sporet i naboland i Latin-Amerika. Med disse omfattende dataene utforsker vi empirisk eksisterende teoretiske innsikter om motivasjonene, metodene og konsekvensene av transnasjonal overvåking, noe som ville være vanskelig å gjøre med andre kilder. Vi bruker også sosial nettverksanalyse for å vise potensielle anvendelser av Latin American Transnational Surveillance i testingen av teorier om kollektive handlinger knyttet til transnasjonal politisk vold.
Emerging powers, the G20, and reform of multilateral institutions
Fremvoksende makter blir stadig viktigere i verdensøkonomien. De blir oppsøkt for støtte både av USA og Kina, og utgjør en sterk blokk innenfor uformelle styringsinstitusjoner slik som G20. De stiller også stadig sterkere krav om reform av FN, Verdensbanken og IMF. Denne rapporten analyserer hvordan Brasil, India, Indonesia, Nigeria og Sør-Afrika ser på sentrale reformspørsmål, og hvordan de prioriterer ulike utenrikspolitiske mål i lys av G20s agenda.
Klima, fred og tryggleik i USA
Climate, peace and security in the US and beyond
Korleis kan vi samanlikne verknadene av klimaendringar på fred og tryggleik på tvers av vidt ulike kontekstar? Kva er forskjellane i politikk på d...
Improving the impact of the UN Peacebuilding Commission and enhancing the synergy of the Peacebuilding Architecture - Input Paper for the 2025 (...
FN sin Fredsbyggingsarkitektur vart etablert i 2005 og består av Fredsbyggingskommisjonen, Fredsbyggingsfondet og Kontoret for fredsbygging. I 2025 fyller Fredsbyggingsarkitekturen 20 år og skal i samanheng med dette jubileet bli evaluert. Denne rapporten er eit innspel til denne evalueringa og skriven av forskarar ved Norsk utanrikspolitisk institutt (NUPI). Den er informert av NUPI sin omfattande forsking på konflikt og fred, inkludert forsking som vart utført i samband med Fredsbyggingsarkitekturen sine evalueringar under eigne 5, 10 og 15 års-jubileum. Hovudutfordringane som denne forskinga syner er ei oppfatning av at Fredsbyggingskommusjonen manglar gjennomslag og relevanse. Etter vår vurdering er den merksemda som Fredsbyggingskommisjonen gir til enkeltland og regionar på sin dagsorden for vilkårleg og flyktig til å produsere meiningsfull informasjon og analyse. Dette er eitt av hovudområda som analysa peikar mot for mogleg forbetringa. Denne rapporten legg difor vekt på å framskaffe eit utval med praktiske tilrådingar med omsyn til korleis Fredsbyggingskommisjonen kan få meir gjennomslag, samt korleis synergiane i Fredsbyggingsarkitekturen kan gjerast sterkare.
Teoriseminar: Charles Roger om: What are international organizations? Where we go wrong and why our answer matters so much
NUPI ønsker velkommen til teoriseminar med Charles Roger om internasjonale organisasjoner.