Hopp til innhold

Arbeidsoppgaver og lenkeforslag HHD nr. 19 2013

title

Arbeidsoppgaver og lenkeforslag HHD nr. 19 2013

short_description

related_quiz

questions

tasks

  1. Hva menes med sekulær?
  2. Hva menes med sekterisk konflikt?
  3. Hvilke er de fire stormaktene i Midtøsten?
  4. Hvorfor kan det virke rart på utenforstående at Iran samarbeider med Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad)? Hvordan er dette samarbeidet et eksempel på at geopolitiske interesser trumfer de ideologiske?
  5. Hva har vært kjernen i samarbeidsforholdet mellom USA og Saudi-Arabia? Hvordan kan nyere utvikling i USA muligens komme til å svekke dette forholdet?
  6. Hva mener forfatteren med at «Midtøsten er en kruttønne av kryssende konflikter»?
  7. Hvordan har utviklingstrekk i det internasjonale stormaktsbildet endret situasjonen for Midtøsten i de seinere årene?
  8. Bruk av militær makt er forbudt etter folkeretten. Gjør greie for grunner til at en stat unntaksvis likevel kan gå til krig mot en eller flere andre stater.
  9. Gjør greie for religiøse motsetninger mellom muslimer i Midtøsten.
  10. Hvor viktig er Midtøsten i norsk utenrikspolitikk? Finn utenriksministerens redegjørelse for Stortinget på Internett.
  11. Hva menes med at «sekteriske motsetninger er et effektivt grunnlag å mobilisere på».
  12. Hvordan kommer det til uttrykk i iransk utenrikspolitikk at geopolitiske ambisjoner kan overskygge religiøse og ideologiske?
  13. Hvilken stor folkegruppe i Midtøsten har ikke noen egen stat? I hvilke land er de bosatt? Hvor står deres håp om egen stat i dag? Hvordan stiller stormaktene i området seg til en egen stat for denne folkegruppen?
  14. Hvilke tegn ser du på et bedre samarbeidsklima i Midtøsten?
  15. Diskuter påstanden: «Det fins ingen militær løsning på borgerkrigen i Syria.»
  16. Diskuter påstanden: «Med forbud mot islamistene vil valg i Egypt aldri kunne bli demokratiske.»
  17. Diskuter avslutningen på artikkelen: «Idealene fra Den arabiske våren lar seg ikke utslette . Folk har fått en smak på demokratiske rettigheter og friheter som fortsatt ligger der og som vil påvirke utviklingen på lengre sikt, tilbakeslagene til tross.»

Lenkeforslag til denne artikkelen

tags

definere omgrepet makt og gje døme på korleis makt blir brukt i verdssamfunnet, finne døme på ulike typar konfliktar og menneskerettsbrot og drøfte kva FN og andre internasjonale aktørar kan gjere, sammenlikne former for makt og maktbruk og vurdere internasjonale aktørers rolle i verdenssamfunnet, beskrive og analysere hvordan politiske beslutninger blir påvirket av internasjonalisering, beskrive og vurdere internasjonale konflikt- og problemområder, gjøre rede for regionale og globale samarbeidsformer, gi eksempler på brudd på sivile og politiske rettigheter og på sosiale, økonomiske og kulturelle rettigheter i forskjellige deler av verden, og analysere årsaker til bruddene

tags_migration