Hopp til innhold
NUPI skole

FNs fredsbevarende operasjoner under lupen

FN har drevet med fredsbevarende operasjoner i 75 år. Hva er dommen? I denne episoden av NUPI-podkasten The World Stage ser ekspertene nærmere på disse operasjonene og hvordan fremtiden ser ut for dem.

MINUSMA: Bildet viser senegalesiske fredsbevarende styrker fra The United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali. MINUSMA forlot Mali i desember 2023 etter å ha vært til stede i landet i ti år.

FOTO: NTB

I 2023 markerte FN 75 år med fredsbevarende operasjoner. I 1948 godkjente Sikkerhetsrådet utplassering av FNs militære observatører til Midtøsten. Dette var det første fredsbevarende oppdraget noensinne. Siden den gang har FN igangsatt mer enn 70 fredsbevarende operasjoner. Gjennom årene har tusenvis av militært personell, FN-politi og sivile fra mer enn 120 land deltatt i disse operasjonene.

Den siste tiden har flere land, deriblant Mali og DR Kongo, bedt FN om å dra. Så hva er dette et symptom på? Hvor står vi, 75 år etter at de første fredsbevarende styrkene satte sine føtter på fremmed jord? Har fredsoperasjoner fungert så langt? Og hvis ja; vil de fortsette å gjøre det i årene som kommer? Hvordan ser fremtiden ut for FNs fredsbevarende operasjoner?

I denne episoden av NUPI-podcasten The World Stage ser vi nærmere på hva FNs fredsbevarende oppdrag faktisk er, i hvilken grad de har vært vellykket, og hvordan fremtiden ser ut for dem.

Du får høre fra David Haeri, (direktør, avdeling for politikk, evaluering og opplæring, FNs fredsbevaring) Annika Hilding Norberg (sjef for fredsoperasjoner og fredsbygging, Genèvesenter for sikkerhetspolitikk), Tor Henrik Andersen (ministerråd, Norges fate delegasjon til FN i New York) og NUPI-forsker Cedric de Coning.

Lytt til episoden i vinduet over, eller klikk deg inn på en av plattformene under:

Temaer

  • Afrika
  • Fredsoperasjoner
  • Konflikt
  • Sårbare stater
  • Nasjonsbygging
  • FN
  • AU
Relevant innhold
Forskningsprosjekt