Hopp til innhold
NUPI skole

Fersk rapport om kinesiske investeringer

Kinesiske investeringer i Europa har økt betydelig i senere år.
Bildet viser Shanghai

7 MILLIARDER USD: Basert på data som NUPI-forskerne så langt har kunnet samle og analysere, vurderer de at direkte-investeringene fra Kina siden 2000, i det norske markedet, beløper seg på rundt 7 milliarder dollar.

Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

7 MILLIARDER USD: Basert på data som NUPI-forskerne så langt har kunnet samle og analysere, vurderer de at direkte-investeringene fra Kina siden 2000, i det norske markedet, beløper seg på rundt 7 milliarder dollar.

Foto: Shutterstock/NTB Scanpix

En ny rapport fra European Think-tank Network on China bringer særs relevante data og analyser. NUPI, som dekker Norge i rapporten, ble nylig innlemmet i nettverket, som ellers består av utenrikspolitiske forskningsmiljø i EU-land.

- Situasjonen i Norge er faktisk veldig interessant, sier seniorforsker ved NUPI, Hans Jørgen Gåsemyr. Han har skrevet Norge-kapittelet sammen kollega Bjørnar Sverdrup-Thygeson.

- Norge har vist seg å være en populær destinasjon for kinesiske investorer, til tross for de seks årene med politiske problemer i kjølvannet av Nobel-prisen i 2010. Norge treffer dessuten flere trender, og viser at energi, ressurs og- teknologi-relaterte selskaper har vært spesielt populære blant kinesiske investorer.

Les også:

Basert på data som NUPI-forskerne så langt har kunnet samle og analysere, vurderer de at direkte-investeringene fra Kina siden 2000, i det norske markedet, beløper seg på rundt 7 milliarder dollar. Det er et vesentlig beløp i europeisk sammenheng, men kinesiske aktører er fortsatt en moderat kilde sammenliknet med investorer fra andre europeiske land og USA.

Den felles-europeiske rapporten studerer investeringstrender, relaterte debatter og politiske forhold i 18 individuelle land samt i hele EU-regionen. Rapporten finner at direkte-investeringer fra Kina økte betydelig rundt 2011, at nivået er forblitt robust siden da og at noen land har vært spesielt populære destinasjoner. Selv om det totale volumet fortsatt forblir moderat, har kinesiske investeringer begynt å vekke betydelig oppmerksomhet og bekymring i noen land og i noen policy-miljø innen EU.

Les også:

- Det er åpenbart en mangel på både oversikt over og forståelse for hvem de kinesiske investorene er, deres motiver og bidrag. Både EU og Norge bør diskutere implikasjoner, men vi bør også merke oss at mange har svært gode erfaringer med kinesiske investeringer og eierskap i europeiske markeder. NUPI planlegger derfor mer forskning på dette særs aktuelle temaet, sier Gåsemyr. 

Hele rapporten, inkludert delen om Norge, leser du her:

Les med om NUPIs Asia-forskning på hjemmesidene til NUPIs forskningssenter på Europa-Asia.

Temaer

  • Internasjonal økonomi
  • Handel
  • Asia