Ulf Sverdrup

Direktør

Ulf Sverdrup (født 1968) er direktør ved NUPI. Han har en doktorgrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Før han begynte ved NUPI, var han professor ved Handelshøyskolen BI, og professor ved ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo. Han fullførte mastergraden sin ved Universitetet i Bergen.

Sverdrup står bak en rekke publikasjoner om ulike tema innen internasjonal politikk, med særlig vekt på europeisk politikk, europeisk integrasjon og norsk utenrikspolitikk.

Sverdrup var sekretariatsleder for Europautredningen (NOU 2012: 2), som undersøkte implikasjonene av Norges avtaler med EU. Han har vært Jean Monet-stipendiat ved European University Institute, gjesteforsker ved Mannheimer Zentrum für Europäische Sozialforschung og seniorrådgiver i Utenriksdepartementet. Han er fast bidragsyter i Dagens Næringsliv.

 • Nyheter

  NUPI får ros i instituttevaluering

  NUPI får positiv omtale for relevant forsking og høg kvalitet i ei fersk evaluering av dei samfunnsvitskaplege forskingsinstitutta.
 • Nyheter

  Trump som trussel

  26.01.2017
  USAs nye president er et betydelig usikkerhetsmoment i internasjonal politikk. Hvordan skal Norge håndtere det?
 • Nyheter

  NUPI blant verdens beste tenketanker

  For andre året på rad er NUPI i den øvre ene prosenten av verdens beste tenketanker i amerikansk rangering.
 • Forskningsprosjekt

  Fornybar energi og geopolitikk

  2016 - 2017 (Ongoing)

  Dette prosjektet undersøker de geopolitiske konsekvensene av den omfattende overgangen til fornybar energi, både med tanke på utfasing av gamle energikilder og geopoligiske mønstre og systemer, og fremveksten av nye.

 • Bildet viser lederne for G20-landene på toppmøtet i Kina i 2016 Nyheter

  Gir Norge G20-sjanse

  16.12.2016
  Les Ulf Sverdrup om Norges rolle som G20-observatør i DN-kronikk.
 • Bildet viser en ipad Nyheter

  Prestisjefylte prosjektmidler til NUPI-forskere

  14.12.2016
  - Dette var en fantastisk god dag for NUPI! sa direktør Ulf Sverdrup om årets tildeling av frie forskningsmidler (FRIPRO) fra Norges forskningsråd tirsdag 13. desember.
 • Publikasjon : Kapittel
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  USA og Europa etter valget

  Et fornyet samarbeid mellom USA og Europa er avgjørende for Norge, skriver Ulf Sverdrup i denne kronikken i Dagens Næringsliv. Dersom Trump blir USAs president vil forholdet til Europa bli satt på en svært alvorlig prøve. Men også Clinton vil måtte overkomme flere hindre. Hva bør man nå legge vekt på...
 • Nyheter

  USA og Europa etter valget

  08.11.2016
  Et fornyet samarbeid mellom USA og Europa er avgjørende for Norge, skriver Ulf Sverdrup i denne kronikken i Dagens Næringsliv.
 • Wed 2 nov. 2016
  Arrangement

  TTIP: Consequences and implications for Norway

  Tid: 10:00 Sted: NUPI

  Norsk Utenrikspolitisk Institutt inviterer til et åpent seminar hvor resultatene fra prosjektet “TTIP: Consequences and implications for Norway» blir presentert.

 • Publikasjon : Innsikt og kommentar
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Nordisk renessanse

  Forrige uke hadde president Barack Obama innkalt til et nordisk toppmøte i Det hvite hus. Det er flere grunner til at det nå er stor interesse for Norden i USA, skriver Ulf Sverdrup i DN-kronikk. Med en ny sikkerhetspolitisk situasjon har de nordiske lands strategiske plassering fått økt betydning, med...
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Lessons from the Norway-EU relationship

  Whichever way the British vote in June, they should not believe that a vote to leave is a vote to become another Norway in Europe. In June, British voters will decide what the United Kingdom's future relationship to the European Union will be. The decision is critical for the UK, for the future...
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Politikikens byggeklosser - om politiske partiers svekkede betydning

  Resultatet i Storbritannia bør forstås som et symptom på politisk usikkerhet, mistillit og eliteforakt.
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Britisk EØS spor er ikke dødt

  Det er for tidlig å avskrive EØS-løsning for Storbritannia. Det kan i så fall bli krevende for Norge, skriver direktør Ulf Sverdrup i DN-kronikk.
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Brexit: hva skjer med Norge?

  Storbritannia holder straks folkeavstemning. Vi vet stort sett hva «Remain» vil bety, mens det er usikkert hva som skjer dersom «Leave» vinner. Målingene viser nesten dødt løp. Jeg liker normalt ikke å spå om fremtiden, men la oss spekulere om noen mulige effekter av «Leave» for Norge. Usikkerhet om...
 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Visittid i Italia

  Om betydningen av statsbesøk for små stater
 • Bildet viser en Eu-logo som mangler en stjerne Nyheter

  Britisk EØS-spor ikke dødt

  20.09.2016
  Det er for tidlig å avskrive EØS-løsning for Storbritannia. Det kan i så fall bli krevende for Norge, skriver direktør Ulf Sverdrup i DN-kronikk.
 • Fri 23 sep. 2016
  Arrangement

  Brexit – en norsk rapsodi?

  Tid: 13:00 Sted: NUPI

  På dette seminaret vil Dr Nauro Campos presentere resultatene fra sin rapport “Norwegian Rhapsody? The Political Economy Benefits of European Integration”. I tilllegg vil han gi oss et bredere perspektiv på post-Brexit Storbritannia.

 • Publikasjon : Innsikt og kommentar

  Oljefondet og utenrikspolitikken: Gorillaen i rommet

  Oljefondet reiser en rekke utenrikspolitiske spørsmål. Noen hevder at Oljefondet bør brukes som et virkemiddel for å fremme norske utenrikspolitiske interesser. Det er ikke mitt poeng. Jeg tror det er gode grunner å unngå en utvikling i den retning. Historien har vist at organiseringen av Oljefondet...