Hopp til innhold

Forstå mer om krigen mellom Israel og Hamas

Midtøsten er i flammer. Bildene er grusomme, lidelsene er forferdelige, konflikten er gammel og synet på historien er svært delt. Her er noen gode ressurser for å skjønne litt mer om krigen mellom Israel og Hamas.

Et israelsk luftangrep treffer Gaza by. 

Foto: Mahmud Hams / AFP / NTB

 

NUPI Skole

 

Hvorfor er det ikke fred mellom Israel og palestinerne?

Denne HHD-artikkelen ble skrevet av UiO-professor Hilde Henriksen Waage i 2018 og forklarer mye av historien bak konflikten mellom israelere og palestinere.

 

Fra skyttergravskrig til urban krigføring

Denne HHD-artikkelen ble skrevet i lys av krigen i urbane områder i Ukraina, men er også svært aktuell for situasjonen på tett befolkede Gaza.

 

Andre ressurser

 

Konflikter: Palestina

Ny krig brøt ut mellom Israel og palestinerne 7. oktober 2023. Hamas-krigere fra Gazastripen stormet inn i Israel og drepte over 1 400 personer. Israels militære reaksjon har ført til mange tusen drepte palestinere. Generalsekretæren i FN fordømmer Hamas-aksjonen som terror-handlinger, men sier det ikke rettferdiggjør en kollektiv straff mot det palestinske folk. Han minner om at volden springer ut av en langvarig konflikt og en 56 år lang okkupasjon. Så hva er det egentlig konflikten og okkupasjonen handler om?

Kilde: FN-sambandet

 

Konflikten mellom Israel og Hamas forklart 

Hvorfor er konflikten mellom Israel og Palestina omtalt som verdens vanskeligste? Hvilke grupper lider mest av at konflikten eskalerer? Førsteamanuensis i midtøstenhistorie Pelle Valentin Olsen forklarer.

Kilde: Universitetet i Bergen

 

Maktspillet om Gaza

Den blir kalt «alle konflikters mor». Nå har konflikten mellom Israel og Palestina igjen blusset opp for fullt. Dette er historien om hvordan den lille stripa i Midtøsten – på størrelse med Mjøsa – ble hele verdens dragkamp. Og om landene og mennene som trekker i trådene.

Kilde: NRK

 

Slik vurderer du informasjon om situasjonen i Israel og Gaza

I krisesituasjoner kan det være ekstra vanskelig å vite hva som er sant og ikke. Her får du tips om hvordan man bør forholde seg til informasjonsstrømmen.

Kilde: Faktisk
 

Temaer

  • Terrorisme og ekstremisme
  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Konflikt