Velkommen til NUPI Skole
Pride er ei stor årleg markering av stoltheit over å vere den ein er, og for mangfald og likeverd. Men i nokre land kan det å gå i Pride-parade være livsfarleg.
Mens de fleste mennene i Ukraina har blitt igjen for å forsvare landet, har kvinner og barn strømmet over grensene. «Kjønn» og «krig» er sterkt forbundet med hverandre, også i Ukraina.
Ukraina kan bli angrepet av Russland i 2022, varsler USA og andre. Hva er det med Ukraina som gjør at landet kan bli episenteret for den største krigen i Europa siden andre verdenskrig?
Hvem blir Frankrikes neste president? Valgkampen pågår i en tid preget av krig og kriser, og det kan påvirke utfallet.
Når byer bombes, er 90 prosent av ofrene sivile. Skoler og sykehus blir ødelagt i stor skala. Menneskene som blir drevet på flukt, har ofte ikke noe hjem å komme tilbake til. Hvorfor er krig i byer blitt det vanlige?
Januar 2022 var en av de viktigste månedene for Norges rolle i internasjonal politikk på lang tid. Her får du vite hvorfor.
Når Angela Merkel takker av fra tysk politikk, er hun Europas lengst sittende demokratiske regjeringssjef. Gjennom nesten to turbulente tiår har hun vært Tyskland og Vestens stabiliserende politiske kraft.
Verdas auge er retta mot verdsleiarane på klimatoppmøtet COP26 i Glasgow. Det som skjer der, er ingen leik.
Økonomisk krise, store klasseforskjeller, politisk uro og turbulente maktkamper: 30 år etter apartheid-regimets fall sliter Sør-Afrika med store utfordringer.
Nobels fredspris går i år til to kritiske journalister som daglig risikerer mye for å forsvare menneskerettigheter og demokrati. Den er samtidig en oppmuntring til uavhengige kritiske journalister over hele verden.
Hvorfor og hvordan spiller det en rolle for oss hvem som vinner det tyske valget?
Selv om terrorangrep sjelden fører til de endringene de var ment for, har angrepet på USA 11. september 2001 påvirket internasjonal politikk. Hvordan har krigen mot terror endret verden?
Afghanarar har levd med invasjon og krig sidan 1979. Etter 20 år trekkje USA og NATO ut sine styrkar og Taliban festar igjen grepet. Korleis kunne det skje?
Det snakkes mye om at klimaendringer fører til konflikt, men hvordan henger disse egentlig sammen?
Kinesiske og russiske bedrifter investerer stadig mer penger i Europa og Norge. Vanligvis investerer selskaper i andre land for å vokse seg større og tjene penger. Men er det kun profitt Kina og Russland ønsker seg? Eller er det noe annet som er målet?
Brødreparet Raúl og Fidel Castro har styrt kommunistlandet Cuba i over et halvt århundre. Nå er et politisk generasjonsskifte underveis.
Den kjente regimekritikeren Aleksej Navalnyj har i løpet av det siste året både blitt forgiftet og fengslet, og Putin nekter fortsatt å uttale navnet hans. Hvorfor vil regimet bli kvitt ham, og vil det løse Putins problemer?
Hva rører seg i Kina og hvor tar utviklingen veien for et av verdens største og aller mektigste land? Vi studerer den nye femårsplanen til Kina for å forstå hva som skjer.
Etter nesten femti års medlemskap, gjorde Storbritannia det mange trodde var umulig: De forlot EU. Det har vært mye debatt og mange meninger om hvordan brexit vil påvirke Storbritannia, EU og verdenspolitikken. Nå begynner fasit å ta form.
Såkalla deepfakes, falske videoar, er ikkje berre ei underhaldande teknologisk nyvinning. Det kan også være ein trugsel for deg, og ikkje minst kan det bidra til konflikt mellom grupper og land.
Tidenes største vaksineringskampanje er sett i gong i kampen mot koronaviruset. Mens rike, vestlege land har hamstra vaksinedosar, står dei afrikanske landa lengst bak i køen.
Stormingen av den amerikanske kongressen blir ofte omtalt som et resultat av polarisering. Men hva er egentlig polarisering, og på hvilke måter kan dette begrepet forklare kaoset rundt USA-valget?
Lærere over hele verden står overfor et vanskelig dilemma etter at en fransk lærer ble halshugget for å ha vist frem en karikatur av profeten Muhammed i undervisningen.
Det er no ti år sidan den arabiske våren velta inn over fleire land i Midtausten. Har det vorte meir demokrati?
Kva behov og rettar har menneske på flukt, og kva utfordringar har mottakarlanda med å oppfylle rettane i praksis?
Presidentvalg i USA er en gigantisk internasjonal begivenhet. Men spiller det noen rolle for oss nordmenn hvem som vinner?
Konflikt fører til svolt, og nokon meiner svolt kan føre til konflikt. Ein vond spiral som nobelprisvinnar Verdas matvareprogram (WFP) ønsker å bryte. Men kan utdeling av mat bidra til fred?
I «Europas siste diktatur» har president Aleksandr Lukasjenko vært populær og samtidig undertrykket sine kritikere. Hans posisjon som landets leder har dermed vært ubestridt – inntil nå.
Hva er økonomisk globalisering, og hvordan kan en helsekatastrofe være så tett knyttet til økonomisk kollaps?
USAs president, Donald Trump, truet med å stenge TikTok fordi han mente den var en fare for nasjonal sikkerhet. Også andre land vurderer et forbud. Er dansevideoer noe å bekymre seg for?
Dramatiske demonstrasjoner i USA har skapt et globalt engasjement. Men hva er kjernen til protestene?
Den afrikanske union er en av de største og viktigste regionale organisasjonene i verden. Her kan du lære alt det viktigste om unionen.
Store kriger snur opp ned på verden, og internasjonale kriser skaper enorme forandringer. Nå står vi midt i en ny dramatisk begivenhet: Hva kan vi vente oss etter koronapandemien?
Hva forteller covid-19-dramaet oss om globalisering?
Koronautbrotet er ikkje berre ein pandemi som har spreidd seg til nesten alle land i verda. Det er også ein infodemi av informasjon, desinformasjon, falske nyheiter, rykte og konspirasjonsteoriar.
Det nye koronaviruset har for mange land utløst den største krisen siden andre verdenskrig. Hvorfor er det slik og hva betyr internasjonalt samarbeid for veien ut av krisen?
Når det bare sitter menn rundt forhandlingsbordet etter en krig, blir fredsavtalen skjørere. Likevel er det ikke alltid vilje til å la kvinnene delta, verken i fredsforhandlinger eller fredsoperasjoner.
Ny teknologi, nye stormakter og sterke internasjonale spenninger gjør det krevende å stanse kappløpet – som kan øke faren for atomkrig.
Passkontrollene forsvant, men det gjorde også taxfree-lykken. Hva betyr europeisk samarbeid for generasjonen som vokste opp med EØS-avtalen?
Finnes det en løsning for Venezuela?
India og Pakistan har kranglet om Kashmir i over 70 år. I sommer blusset konflikten opp igjen.
Med Nobels fredspris til Abiy Ahmed, rettes søkelyset mot Etiopia og Eritrea. Hvorfor var landene i krig? Og er det virkelig fred nå?
I år er det 25 år siden EØS-avtalen trådte i kraft. Det som var ment som et venterom for EU-medlemskap, er blitt et permanent oppholdssted.
FN vil øke innsatsen for å avverge at borgerkriger bryter ut. Men hva skal til for å løse denne vanskelige oppgaven?
Jobben er farlig og arbeidsforholdene er begredelige, men den ikke-industrielle gruvedriften er også en sårt tiltrengt inntektskilde på landsbygda i Øst-Kongo.
Utenrikspolitikken vår må tilpasses en varmere verden.
Pavens kamp mot fremmedfrykt har ført ham på kant med høyrepopulistenes ledere.
Blir Verdens handelsorganisasjon presidentens neste offer?
Hvorfor klarer ikke Storbritannia å melde seg ut av EU?
Er vår digitale hverdag en trussel mot frie og demokratiske valg?