Etterretning og kontroll i en verden av komplekse trusler

Ons 17 okt. 2018
Tid: 14:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 14
Legg i kalender 18-10-17 14:00 18-10-17 15:30 38 Etterretning og kontroll i en verden av komplekse trusler Ian Leigh og Njord Wegge lanserer ny bok om utfordringene etterretnings- og kontrollorganene står overfor i et endret sikkerhetsmiljø. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Ian Leigh og Njord Wegge lanserer ny bok om utfordringene etterretnings- og kontrollorganene står overfor i et endret sikkerhetsmiljø.

Siden millenniumskiftet har etterretningstjenestene arbeidet i et spent og raskt skiftende sikkerhetsmiljø. Terrortrusler har blitt mer komplekse, som for eksempel de som fremveksten av IS har ført med seg. Klimaet mellom øst og vest har kjølnet etter Russlands intervensjon i Ukraina og annekteringen av Krim. Videre har den omfattende informasjonsinnsamlingen og påtrengende overvåkingspraksisen som Edward Snowden avslørte, gitt nye utfordringer.

17. oktober skal jusprofessor Ian Leigh og seniorforsker Njord Wegge presentere sin nye bok «Intelligence Oversight in the Twenty-First Century. Accountability in a Changing World». Boka tar for seg påvirkningen de ovenfor nevnte faktorene har på sikkerhets- og etterretningstjenester i en rekke land, og utfordringene de skaper for tjenestene som så må tilpasse seg. Boka ser også på utviklingen til overvåkningspraksisen i Norge, Romania, Storbritannia, Belgia, Frankrike, USA, Canada og Tyskland, og gir et oppdatert bilde på situasjonen.

Etter presentasjonen av boka blir det debatt og kommentarer fra en rekke eksperter på området.

Del 1: Presentasjon av boken “Intelligence Oversight in the Twenty-First Century. Accountability in a Changing World”

  • Ordstyrer: Ingvild Bruce, stipendiat, Universitetet i Oslo
  • Eldbjørg Løwer, leder for Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget).
  • Ian Leigh, jusprofessor, Durham University
  • Njord Wegge, seniorforsker, NUPI

Del 2: Debatt: Hvordan kan vi sikre legitimitet i etterretningsarbeidet i en verden med stormaktrivalisering, terrorisme og overvåkningsstater?

  • Ordstyrer: Ingvild Bruce, stipendiat, Universitetet i Oslo
  • Genevieve Lester, De Serio Chair of Strategic Intelligence, US Army War College
  • Emil Bock Greve, leder for Det danske kontrollorganet for de hemmelige tjenestene
  • Jon Fitje Hoffmann, fagdirektør, Politiets sikkerhetstjeneste (PST)

Del 1 av arrangementet strømmes direkte på NUPIs YouTube-kanal: