Europa
Europa er i endring. Økonomiske krisetider, konfliker i regionens grenseområder og forskyvning av makt på den globale politiske arenaen preger verdensdelen.
Europa er den nest minste verdensdelen, og består av 48 stater og ett territorium (Gibraltar). Grensene går naturlig langs Middelhavet, Svartehavet og Det kaspiske hav i sør, Atlanterhavet i vest og Polhavet, Barentshavet og Karahavet i nord. I øst er ikke Europas grense mot Asia fast definert, men Uralfjellene brukes ofte som et skille. Om lag 115 millioner russere anses derfor som europeere.
EU dominerer som tema for NUPIs forskning om Europa. Økt samarbeid og utvikling av felles institutsjoner i Europa, EUs utenriks- og forsvarspolitikk, NATOs rolle i Europa og EUs politikk overfor nabostater og tilgrensende regioner er viktige temaer. I tillegg står spørsmål om energiproduksjon i Europa og europeisk energisikkerhet sentralt. Europas særstilling i norsk utenrikspolitikk og verdensdelens rolle i den globale geopolitikken er også prioriterte områder for NUPI.
Les mer om NUPIs forskning på Europa på nettsidene til NUPI Senter for europastudier.
Kilde: Store Norske Leksikon og NUPI.
Nyheter om Europa
-
PODKAST: EUs rolle i europeisk sikkerhet og forsvar
13. mai 202221. mars i år vedtok Rådet for Den europeiske union et strategisk kompass – et veikart – for at EU skal bli en sterkere sikkerhets- og forsvarsaktør. Men hva betyr dette egentlig, og endrer det EUs rolle som sikkerhetsaktør på noen vesentlig måte?
-
PODKAST: Kan Europa si farvel til russisk gass?
2. apr. 2022I denne episoden av The World Stage ser Jarand Rystad, Jakub M. Godzimirski og Ulf Sverdrup nærmere på Europas avhengighet av russisk gass og på mulighetene Europa har.
-
KRONIKK: Hvem skal «eie» Afrika?
31. mars 2022Plikt til å hjelpe NATO med å forsvare Europa og samtidig demre opp for Kina i Stillehavsregionen setter USA i en sikkerhetspolitisk spagat. Det er ikke kapasitet for å ivareta innflytelse i Afrika, og dette vakuumet utnyttes av Kina og Russland.
Hvor hender det? om Europa
-
Hvor hender det? nr. 5 2022
Hvorfor påvirker krigen i Ukraina menn og kvinner ulikt?
5. mai 2022Mens de fleste mennene i Ukraina har blitt igjen for å forsvare landet, har kvinner og barn strømmet over grensene. «Kjønn» og «krig» er sterkt forbundet med hverandre, også i Ukraina.
-
Hvor hender det? nr. 4 2022
Fransk presidentvalg i krise og krig
24. mars 2022Hvem blir Frankrikes neste president? Valgkampen pågår i en tid preget av krig og kriser, og det kan påvirke utfallet.
-
Hvor hender det? nr. 3 2022
Fra skyttergravskrig til urban krigføring
7. mars 2022Når byer bombes, er 90 prosent av ofrene sivile. Skoler og sykehus blir ødelagt i stor skala. Menneskene som blir drevet på flukt, har ofte ikke noe hjem å komme tilbake til. Hvorfor er krig i byer blitt...
Publikasjoner om Europa
-
Publikasjon : Editorial
Dette kan være en dyrekjøpt seier eller slutten på Putins regime
2022Denne korte artikkelen oppsummerer de to første månedene av den russiske militæroperasjonen i Ukraina ved å se på russiske opprinnelige mål og situasjonen på bakken innen utgangen av april 2022. -
Publikasjon
DEBATT: Krigen i Ukraina og hvordan den endrer Europa
Panelsamtale om krigen i Ukraina arrangert av Europabevegelsen i Norge PANELDELTAKERE: * Eivind Vad Petersson (Ap), statssekretær for utenriksminister Anniken Huitfeldt. * Pernille Rieker, forsker i europeisk integrasjon (EU) og europeisk utenriks- og sikkerhetspolitikk, NUPI. * Heidi Nordby Lunde,... -
Publikasjon : Feature article
Responsen på Ukraina-krigen viser en ny fellesnordisk linje i sikkerhetspolitikken
Under den kalde krigen snakket forskere om en «nordisk balanse» i sikkerhetspolitikken. Den nordiske balansen fra den kalde krigen finnes ikke lenger. Isteden er de nordiske landenes sikkerhetspolitikk – både i ordskifte og i praksis – langt likere enn før. Ennå er det for tidlig å si om krigen i Ukraina...
Forskningsprosjekter om Europa
-
Foto: Shutterstock Forskningsprosjekt
Norge og EU mot 2030
2022 - 2023 (Pågående)Dette prosjektet ser nærmere på utviklingen på viktige områder i forholdet mellom Norge og EU mot 2030.
-
Photograph: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Understanding and Strenthening EU Foreign & Security Poliocy in a Complex and Contested World (JOINT)
2021 (Pågående)JOINT-prosjektet analyserer denne dynamikken samtidig som det tar opp spørsmålet om hvordan EU og dets medlemsland kan gjøre sine utenriks- og sikkerhetspolitiske strukturer mer handlekraftige og bærekraftige.
-
Forskningsprosjekt
Utviklingen av en ny europeisk sikkerhets- og forsvarsarkitektur og implikasjonene for europeisk og norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk (EURODEFE...
2021 - 2024 (Pågående)Målet med dette prosjektet er å undersøke hva nyere sikkerhetsinitiativer betyr i en større sikkerhets- og forsvarspolitisk kontekst: Hvilke implikasjoner det har for Europas evne til å håndtere potensielle...