EU
Den europeiske union (EU) ble etablert med Maastrichttraktaten i 1992, og er en videreføring av det europeiske samarbeidet som ble initiert allerede etter den andre verdenskrig.
Tanken bak opprettelsen av EU var at de europeiske statene skulle bli gjensidig avhengig av hverandre ved hjelp av økt samarbeid mellom medlemslandene. Ved å forplikte seg overfor hverandre skulle man minske sannsynligheten for krig og konflikt. Det økte samarbeidet har foregått både i bredden (ved å inkludere stadig flere medlemsland) og i dybden (ved å omfatte stadig flere politikkområder). Norge er ikke medlem av EU, men er tett knyttet til unionen gjennom EØS-avtalen om økonomisk samarbeid, Schengen-avtalen om politisamarbeid og grensekontroll, og en rekke andre avtaler. Forholdet til EU er derfor en viktig del av norsk utenrikspolitikk.
NUPI jobber blant annet med følgende forskningsspørsmål knyttet til EU:
- Hva skjer med EUs utenriks- og forsvarspolitikk?
- Hvordan håndterer EU sitt naboforhold til Midtøsten og Nord-Afrika?
- Hvordan håndterer Europa spørsmål knyttet til energisikkerhet?
- Hvordan skal Europa håndtere en ny rolle globalt etter finanskrisen?
- Hvilken rolle spiller små stater i utformingen av Europa og europeisk politikk?
NUPI har siden november 2015 vært medlem av Trans European Policy Studies Association (TEPSA), som er det første transeuropeiske forskningsnettverket. Les mer om TEPSA her.
Les mer om NUPIs forskning på Europa på nettsidene til NUPI Senter for Europastudier.
Nyheter om eu
-
PODKAST: EUs rolle i europeisk sikkerhet og forsvar
13. mai 202221. mars i år vedtok Rådet for Den europeiske union et strategisk kompass – et veikart – for at EU skal bli en sterkere sikkerhets- og forsvarsaktør. Men hva betyr dette egentlig, og endrer det EUs rolle som sikkerhetsaktør på noen vesentlig måte?
-
PODKAST: Krig i Europa – Hva skjer med Nordens forsvars- og sikkerhetspolitikk?
30. mars 2022Hva slags diagnose vil forskerne sette på Norden? Og hvordan ser bildet ut nå som Russland har invadert Ukraina?
-
KRONIKK: Skjønner regjeringen hva som foregår i EU nå?
29. mars 2022«At vår politiske ledelse ikke er bedre informert, er oppsiktsvekkende – ikke minst gitt den siste tidens hendelser,» skriver Pernille Rieker.
Hvor hender det? om EU
-
Hvor hender det? nr. 4 2022
Fransk presidentvalg i krise og krig
24. mars 2022Hvem blir Frankrikes neste president? Valgkampen pågår i en tid preget av krig og kriser, og det kan påvirke utfallet.
-
Hvor hender det? nr. 1 2022
Hva er greia med Ukraina?
10. jan. 2022- Tor Bukkvoll
Ukraina kan bli angrepet av Russland i 2022, varsler USA og andre. Hva er det med Ukraina som gjør at landet kan bli episenteret for den største krigen i Europa siden andre verdenskrig?
-
Hvor hender det? nr. 16 2021
Europa uten "Mutti"
2. des. 2021Når Angela Merkel takker av fra tysk politikk, er hun Europas lengst sittende demokratiske regjeringssjef. Gjennom nesten to turbulente tiår har hun vært Tyskland og Vestens stabiliserende politiske kraft.
Publikasjoner om eu
-
Publikasjon : Feature article
Responsen på Ukraina-krigen viser en ny fellesnordisk linje i sikkerhetspolitikken
Under den kalde krigen snakket forskere om en «nordisk balanse» i sikkerhetspolitikken. Den nordiske balansen fra den kalde krigen finnes ikke lenger. Isteden er de nordiske landenes sikkerhetspolitikk – både i ordskifte og i praksis – langt likere enn før. Ennå er det for tidlig å si om krigen i Ukraina... -
Publikasjon : Academic article
Not so unique after all? Urgency and norms in EU foreign and security policy
EUs globale strategi setter «prinsipiell pragmatisme» i kjernen av EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk. Dette har også blitt fremmet for å fjerne gapet mellom prat og handling. Likevel har konseptet blitt mye kritisert og tolket som borte fra å gjøre unionens "organiserte hykleri" mindre iøynefallende.... -
Publikasjon : Academic chapter/article/Conference paper
The Migration Crisis: An Introduction
I 2015 slet EU og dets medlemsland med å koordinere, kommunisere og samarbeide om migrasjonskrisen som kapitlene i denne delen viser. Schilde og Wallace Goodman påpeker at mens grensesikkerhet inneholder eksempler på dypere integrering, har asylforvaltningspolitikken fulgt scenariene med å bryte sammen...
Forskningsprosjekter om eu
-
Foto: Shutterstock Forskningsprosjekt
Norge og EU mot 2030
2022 - 2023 (Pågående)Dette prosjektet ser nærmere på utviklingen på viktige områder i forholdet mellom Norge og EU mot 2030.
-
Forskningsprosjekt
Kinesisk storstrategi og maktbruk: Vestlige erfaringer og implikasjoner for Norge - Norden som arena for kinesisk økonomisk maktbruk
2021 - 2022 (Pågående)Kinas bruk av økonomiske maktmidler utfordrer det vante skillet mellom norsk næringslivspolitikk og norsk sikkerhetspolitikk, og dermed åpner en rekke nye utenrikspolitiske problemstillinger. Dette er...
-
Photograph: NTB Scanpix Forskningsprosjekt
Understanding and Strenthening EU Foreign & Security Poliocy in a Complex and Contested World (JOINT)
2021 (Pågående)JOINT-prosjektet analyserer denne dynamikken samtidig som det tar opp spørsmålet om hvordan EU og dets medlemsland kan gjøre sine utenriks- og sikkerhetspolitiske strukturer mer handlekraftige og bærekraftige.