Interkontinentale missiler ble vist frem i juli, missiloppskytingen i august som fløy over det japanske territoriet, og en atomprøvesprengning nå i september viser tydelig at Nord-Koreas atom-, og missilvirksomhet har blitt det statsminister Shinzo Abe beskriver som et "nytt nivå av trussel" for Japans nasjonale sikkerhet.

Japan har styrket sin forsvarsstilling med USA, og styrket sitt sikkerhetssamarbeid med Sør-Korea for å håndtere disse utfordringene fra Nord-Korea. Japans statsminister Abe og Sør-Koreas president Moon har inngått enighet om å jobbe tett sammen for å utvide sikkerhetsbåndene med USA, til tross for historiske problemer mellom Japan og Sør-Korea. Det gjenstår imidlertid å se om begge land kan ta ytterligere skritt videre i det bilaterale og multilaterale sikkerhetssamarbeidet med USA. Denne presentasjonen vil se nærmere på Japans nåværende innsats for å håndtere Nord-Korea, og fokuserer hovedsakelig på sikkerhetstriangelet Japan, USA og Sør-Korea.

Junya Nishino er professor ved institutt for statsvitenskap ved Keio University i Tokyo. Han fungerer også som direktør Center for Contemporary Korean Studies same sted. Hans forskning fokuserer på moderne koreansk politikk, internasjonale relasjoner i Øst-Asia og Japan-Korea relasjoner. Tidligere jobbet Nishino som spesialanalytiker for koreanske spørsmål i etterretnings- og analysetjenesten til det japanske utenriksdepartementet.

Ordstyrer er NUPI-forsker Wrenn Yennie Lindgren.

Frokost serveres fra 08.30, arrangmentet starter klokken 09.00.