Yeltsins program som skulle bygge opp nasjonen i post-Sovjetunionen er under press. Sentralt i dette programmet er "Rossiiskii"-konseptet som signaliserer en ikke-etnisk nasjonsmodell med betydelige kulturelle og politiske rettigheter til ikke-russere, men holdt sammen av felles verdier og tradisjoner. I dag er svekkelsen av den store multietniske Sovjetiske staten akseptert blant en økende antall russere. I den prosessen blir også den offentlige oppfatningen av staten kastet ut. For første gang i historien ser den Russiske nasjonalismen med fokus på etnisitet til å ta over og "russisk" blir i økende grad forstått som etnisk russisk ("Russkii").
Etnosentriske og fremmedfiendtlige følelser utmerket seg i opptogene mot Putin vinteren 2011/2012. Spesielt bemerkelsesverdig var slagord mot kulturelt fremmede arbeidsinnvandrere fra Sentral-Asia og Nord-Kaukasus - "de andre nye".
Prosjektet tar for seg spørsmålet rundt nasjonalitet i russisk diskurs og vil forsøke å avgjøre i hvilken grad den russiske nasjonalidentiteten endrer seg fra et imperisk til en mer etnisk og ekslusiv forståelse av nasjonen.
I denne sammenhengen skal forskerne se nærmer på fire forhold:
For mer informasjon, se prosjektets nettside.
Mikhail Alexseev, San Diego State University
Henry Hale, George Washington University
Natalia Kosmarskaya, Russian Academy of Sciences
Marlene Laruelle, George Washington University
Anastasia Mitrofanova, Russian Orthodox University
Emil Pain, National Research University - Higher School of Economics
Peter Rutland, Wesleyan Univeristy
Vera Tolz, University of Manchester
Andreas Umland, Kiev Mohyla University
Alexander Verkhovsky, SOVA Centre