Kina investerer i verden – hva betyr det for oss?

Man 13 mai 2019
Tid: 14:00 Sted: NUPI Språk: Engelsk Ledige plasser: 7
Legg i kalender 19-05-13 14:00 19-05-13 15:30 38 Kina investerer i verden – hva betyr det for oss? Noen ønsker kinesiske investeringer i Europa velkommen med åpne armer, andre ser på det som en trussel for nasjonal sikkerhet. Matthew Ferchen besøker NUPI for å snakke om hva Kinas investeringspolitikk betyr for Europa. NUPI NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Noen ønsker kinesiske investeringer i Europa velkommen med åpne armer, andre ser på det som en trussel for nasjonal sikkerhet. Matthew Ferchen besøker NUPI for å snakke om hva Kinas investeringspolitikk betyr for Europa.

Kinesiske investeringer (foreign direct investments - FDI) i Europa har økt betraktelig de siste årene. Selv om denne utviklingen har blitt ønsket velkommen, er det en viss bekymring i mange europeiske land om hvorvidt kinesiske investeringer kan ha en negativ effekt på nasjonal sikkerhet. Til dels som en respons på denne bekymringen etablerer EU nå en ny screeningmekanisme for investeringer. I tillegg oppretter eller styrker flere land i Europa nasjonale sikkerhetsscreeninger for innkommende investeringer. Dette inkluderer den nordiske regionen, hvor dette nylig ble diskutert under de nordiske statsministernes møte i Oslo.

13. mai kommer Matthew Ferchen til NUPI for å holde foredraget «Trade, Investment, & Geopolitics: Understanding the Economic Effects of China’s Evolving Industrial Policies.”. Her skal han snakke om kinesisk politikk for industri, investering og finansiering overfor Europa. Hvordan er ståa er i kinesiske og internasjonale diskusjoner om denne politikken? Ferchen kommer også til å gi et amerikansk perspektiv på screeningverktøy for investering, som Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS). I tillegg vil han snakke om muligheter og hindringer for et bedre transatlantisk samarbeid for forståelse og svar på kinesisk investering og industrielle strategier.  

Direktør på NUPI, Ulf Sverdrup, kommer til å gi en kommentar på Ferchens presentasjon. Seniorforsker Nina Græger leder seminaret.

Matt Ferchen er tilknyttet Carnegie–Tsinghua Center for Global Policy, hvor han leder China and the Developing World Program.

Arrangementet strømmes direkte på NUPIs YouTube-kanal: