Miljøutfordringer kjenner ingen grenser - Utenrikspolitikk for en beboelig planet

Tor 26 sep. 2019
Tid: 14:30 Sted: Deichmanske hovedbibliotek Språk: Engelsk Ledige plasser: 70

Hva står i veien for å løse klimakrisen? Hvem har ansvar for å redde oss fra den? Betyr det noe hva vi foretar oss lokalt og nasjonalt sett opp mot det globale? Hvilken rolle spiller utenrikspolitikken på veien mot målet? Sammen med WWF og J.M. Stenersens Forlag inviterer vi til miniforedrag med David Wallace-Wells og paneldiskusjon om viktigheten av en grønnere utenrikspolitikk på Deichmanske hovedbibliotek..

WWF, J.M. Stenersens Forlag og NUPI inviterer til miniforedrag ved journalist og forfatter av Den ubeboelige planeten David Wallace-Wells, etterfulgt av paneldiskusjon om viktigheten av en grønnere utenrikspolitikk.

Verden mister natur i rekordfart. Verdenshavene blir surere og temperaturen på kloden fortsetter å øke. Dette truer matsikkerheten, luftkvaliteten, skaper folkevandringer og øker risikoen for ressurskonflikt - både innen og mellom land.

World Economic Forum rangerer ødeleggelse av naturlige økosystemer, vannmangel og luftforurensning som mye større trusler enn risikoen knyttet til aksjebobler, korrupsjon og terrorangrep.

Skadene vi påfører naturen er en realpolitisk risiko som påvirker vår sikkerhet og interesser. Likevel er betydningen av miljø marginal i dagens globale politikk.

Få med deg Ole Jacob Sending og Thomas Boe Hornburgs artikkel Norsk utenrikspolitikk i en varmere verden fra Internasjonal Politikk tidligere i år, samt Hvor hender det?-artikkelen Dette betyr klimaendringene for utenrikspolitikken

Arrangementet vil foregå på engelsk.

Den ubeboelige planeten fikk terningkast 5 av Marius Wulfsberg i Dagbladet, som oppsummerer slik: «Skremmende, viktig og veldokumentert».

PROGRAM:

14.30-14.35 Velkommen og introduksjon ved Jorunn Sandsmark – forlagssjef i Kagge og J.M. Stenersens Forlag.

14.35-14.50 Innledning ved David Wallace-Wells om sannsynlige forhold på jorda om det ikke gjøres radikale klimatiltak, med utgangspunkt i hans bok «Den ubeboelige planeten».

14.50-14.55 Bård Vegar Solhjell tegner tematisk bakteppe, stiller to spørsmål til Wallace-Wells og lager med dette overgang til innlegg fra paneldeltakere

14.55-15.10 Korte innlegg fra panel: Ole J. Sending, Anniken Huitfeldt (tbc), Tina Bru (tbc)

15.10-15.45 Diskusjon: David Wallace-Wells, Ole J. Sending, Anniken Huitfeldt (tbc) og Tina Bru (tbc)

15.45-15.55 Spørsmål fra publikum

15.55 Slutt

Deltakere

Relevante publikasjoner