AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning

Tir 12 okt. 2021
Tid: 10:00 Sted: NUPI / live streaming til Facebook og Youtube Språk: Engelsk Ledige plasser: 0
Legg i kalender 21-10-12 10:00 21-10-12 11:30 38 AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning Hva betyr det nye sikkerhetssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia - AUKUS - for sikkerhet i Asia, forholdet mellom Kina og USA og forholdet mellom Europa og USA? Og hva med ikke-spredning? NUPI / live streaming til Facebook og Youtube NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Hva betyr det nye sikkerhetssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia - AUKUS - for sikkerhet i Asia, forholdet mellom Kina og USA og forholdet mellom Europa og USA? Og hva med ikke-spredning?

Vi har gleden av å invitere til seminaret «AUKUS og implikasjoner for Asia, forholdet mellom USA og Europa og ikke-spredning». Bruno Tertrais, visedirektør ved Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), vil holde en innledning før det åpnes for diskusjon. Seminaret avholdes tirsdag den 12. oktober fra 10:00 til 11:30 på NUPI.

Se seminaret her:Hør Bruno Tertrais' foredrag her:

NUPI · AUKUS and its implications for Asia, US-European relations and non-proliferation


AUKUS – det nye forsvarssamarbeidet mellom Australia, USA og Storbritannia – kan få betydelige implikasjoner for den fremtidige strategiske balansen i Asia, hvor både NATO og Europa har sterke interesser. Ved hjelp av teknologi fra USA og Storbritannia skal Australia ifølge den nye avtalen anskaffe atomdrevne ubåter.

Da avtalen ble kjent, vakte den umiddelbart reaksjoner fra Kina, som oppfattet den som en provokasjon, til tross for at Storbritannias statsminister Boris Johnson har uttalt at den ikke er ment som et fiendtlig trekk mot stormakten i øst. Men AUKUS har ikke bare opprørt Kina, og avtalen har ikke bare en sikkerhetspolitisk dimensjon. AUKUS førte nemlig til at en planlagt ubåtavtale mellom Frankrike og Australia ble skrinlagt. Flere eksperter har advart om potensialet AUKUS har for å skape splittelse mellom Europa og USA.   

Hva betyr det nye forsvarssamarbeidet for sikkerhetslandskapet i Asia og stormaktrivaliseringen mellom USA og Kina? Hvilke implikasjoner kan dette ha for forholdet mellom USA og Europa? Og hvilke utfordringer medfører dette i et ikke-spredningsperspektiv? Det skal vi se nærmere på 12. oktober.

Bruno Tertrais er Deputy Director for Fondation pour la Recherche Stratégique (FRS), en ledende fransk tenketank med fokus på internasjonal sikkerhet. Hans ekspertise inkluderer geopolitikk og internasjonale relasjoner, militær strategi, atomvåpen, avskrekking og ikke-spredning. Han er også ekspert på transatlantiske relasjoner, samt sikkerhet i Asia og Midtøsten.

Program:

Innledning av Sverre Lodgaard

Foredrag av Bruno Tertrais

Diskusjon og spørsmål

Relevante prosjekter