Hopp til innhold
NUPI skole
180423-Georgia-Authorotarian.png

Arrangement

Er Georgia i ferd med å bli autoritært?

Er myndighetene i ferd med å bygge ned Georgias demokratiske system?
18 april 2023
13:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
Helsingforskomiteen, St. Olavs gate 25, Oslo
Seminar

Temaer

  • Engelsk
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt

Arrangementet foregår i Helsingforskomiteens lokaler i St. Olavs gate 25. For å fysisk deltakelse, meld deg på ved å sende en e-post til nhc@nhc.no.

Krigen i Ukraina har store konsekvenser for Europa og Sentral-Asia, men kanskje særlig for Kaukasus. Spenningene i det georgiske samfunnet illustreres godt av de store demonstrasjonene mot regjeringens foreslåtte lovgivning «fremmed agenter», basert på den russiske modellen.

Regjeringen har unngått sanksjoner mot Russland og ser ut til å helle diskré mot Kreml, men flertallet av befolkningen støtter Ukraina og ønsker EU-medlemskap for Georgia. I fjor sommer ble det satt en rekke betingelser for georgisk EU-medlemskap.

Har georgiske myndigheter et oppriktig ønske om medlemskap, eller er den foreslåtte (men foreløpig skrinlagte) «fremmed agent»-lovgivningen nok et skritt i retning av å bygge ned Georgias demokratiske system?

Seminaret vil også strømmes via Facebook.

Eka Meretveli, president i Georgian Foundation for Strategic and International Studies, har nesten tyve års erfaring fra akademia og sivilsamfunn. Hun kommer til å snakke om interne splittelser og russisk innflytelse i det georgiske samfunnet, hvordan landet har havnet i dagens situasjon og hvilke konsekvenser utviklingen kan få for demokratiet og for georgiernes ønske om euroatlantisk integrasjon.

Ucha Nanuashvili, tidligere ombudsmann for det georgiske parlamentet, medlem av FNs rådgivningsnettverk for sikkerhetssektorreform (SSR) og grunnlegger av Georgias senter for menneskerettigheter og demokratiforskning, kommer til å snakke om virkninger av propaganda, høyreekstremistiske grupperinger og retorikk, samt kårene for menneskerettigheter og sivilsamfunn i Georgia. Han vil også gå inn på erfaringer fra Den internasjonale straffedomstolens pågående etterforskning av krigen mot Russland i 2008.

Tamta Gelashvili er forskingsassistent på NUPI og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo, hvor hun forsker på ytre høyre-grupperingers mobilisering i Georgia og Ukraina. Hun vil snakke om antidemokratiske bevegelser – herunder ytre høyre-bevegelser – og deres samhandling med gjengse politiske aktører, myndighetene og opposisjonspartiene. Hun vil særlig fokusere på hvordan interaksjonen har endret seg med krigen i Ukraina.

Seminaret vil modereres av Aage Borchgrevink, seniorrådgiver ved Den norske Helsingforskomité.

Deltakere

Eka Meretveli
President, Georgian Foundation for Strategic and International Studies
Ucha Nanuashvili
Georgia’s Human Rights Center and Democracy Research Institute
Tamta Gelashvili
Tidligere ansatt

Moderator

Aage Borchgrevink
Den norske Helsingforskomité
18 april 2023
13:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
Helsingforskomiteen, St. Olavs gate 25, Oslo
Seminar

Temaer

  • Engelsk
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt