Hopp til innhold
NUPI skole

FN-artikkel fra NUPI-forsker på nedlastingstoppen

Hva er konsekvensene av det fredsskapende mandatet for FNs fredsbevarende operasjoner?
Photo: AFP Photo/Sia Kambou/NTB Scanpix
Photo: AFP Photo/Sia Kambou/NTB Scanpix

Det har gitt ham førsteplassen på nedlastningslista til det anerkjente tidsskriftet Third World Quarterly.

Artikkelen «The UN at war: examining the consequences of peace-enforcement mandates for the UN peacekeeping operations in the CAR, the DRC and Mali» argumenterer blant annet for at det er en klar mismatch mellom den nåværende doktrinen og det som faktisk settes ut i praksis rundt fredsbevaring.

Karlsrud mener også at ønsket om å utstyre FNs fredsbevarende operasjoner med et mandat til å sikte seg inn på spesielle grupper bør vurderes nøye.

«The use of force should be limited to critical instances when civilian populations are in grave and immediate danger, for limited durations and only to stabilise a situation.”

Han legger samtidig vekt på at man bør motstå fristelsen om å handle for å tilfredsstille kortvarige mål kun for at man kan vise FNs sikkerhetsråd og FNs avdeling for fredsbevarende operasjoner at det “gjøres noe”.

Hovedlinjene Karlsrud trekker gjennom hele artikkelen er behovet for en grundig diskusjon rundt den mer robuste stillingen FN er villige til å ta i tiden som kommer.

Artikkelen er skrevet ut fra et samarbeid mellom John Karlsrud og seniorrådgiver på NUPI Karsten Friis. Nå ligger den altså på nedlastningstoppen hos tidsskriftet Third World Quarterly som utgis av forlaget Routledge. Artikkelen har i skrivende stund 12 957 nedlastninger og ligger under «open access». Lyst til å lese? Her kan du laste ned hele teksten.

Temaer

  • Fredsoperasjoner
  • Humanitære spørsmål
  • Konflikt
  • FN