“Sustaining Peace in the Time of COVID-19”er temaet for årets Stockholm Forum on Peace and Development. Forumet arrangeres i år online fra 11-22 mai av det svenske utenriksdepartementet og Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). NUPI og EPON er med som partnere, og skal arrangere flere arrangementer.

Disse og alle andre offentlige webinarer kan du se direkte på SIPRIs YouTube-kanal. Mer informasjon om seminarene og lenker til direktesendingene finner du nedenfor.

FNs fredsbevarende oppdrag og COVID-19

Alle FNs fredsbevarende operasjoner og spesielle politiske oppdrag – som involverer omtrent 100 000 mennesker i mer enn 30 land – har nå måttet ta grep for å tilpasse seg og håndtere Covid-19-pandemien. Så langt har pandemien ikke slått til med full stykre i flere land der FN har utplassert styrker. Dette vil mest sannsynligvis endre seg, og når viruset sprer seg til disse landene, vil fredsoperasjonene måtte gjøre ytterligere endringer i måten de jobber på, både for å beskytte sine ansatte og for å kunne fortsette å utføre kritiske funksjoner.

14. mai 15: 00-16: 00 er NUPI og EPON vert for et åpent webinar der det skal diskuteres hvordan Covid-19 påvirker FNs fredsbevarende oppdrag. Mer info finner du her.Hvem er de nye fredsbyggingsaktørene?

I dag ser vi fremveksten av en rekke nye fredsbyggende aktører, inkludert Kina, Japan, Russland, Brasil, India, Indonesia, Tyrkia og Sør-Afrika. Disse nye fredsbyggerne har ulike tolkninger av og tilnærminger til fredsbygging. Likevel har de alle til felles at de ser på sin tilnærming som ulikt fra det konvensjonelle vestlige liberale fredsparadigmet. Hvordan forstår de fredsbygging? Hva vil de oppnå gjennom fredsbygging? Hva kan den sannsynlige virkningen av Covid-19-pandemien ha på disse nye fredsbyggingsaktørene?

Den 18. mai 15: 00-16: 00 er NUPI og Graduate Institute, Genève vertskap for webinaret «Who are the New Peacebuilding Actors and What Do They Want?» for å diskutere fremveksten av nye fredsbyggende aktører. Mer info finner du her.Den 22. mai 16.15-17.15 kan du få med deg webinaret «INCLUSION: What Have We Learnt?». Mer informasjon om ewebinaret vil komme på et senere tidspunkt.

The Stockholm Forum belyser en rekke interessante diskusjonsemner, og kombinerer offentlige og lukkede møter for diskusjon om mulighetene og utfordringene som vi nå står overfor i innsatsen for å opprettholde fred under koronapandemien. The Stockholm Forum arrangeres online fra 11– 22. mai 2020, og du kan finne agendaen for alle webinarer her.

Stockholm Forum har vært organisert i fellesskap av det svenske utenriksdepartementet og Stockholm International Peace Research Institute siden 2014.