Hopp til innhold
NUPI skole

Narges Mohammadi mottar Nobels fredspris 2023

– Narges Mohammadi er en verdig vinner, prinsippfast og ubeskrivelig modig, som representerer noe større enn seg selv, sier NUPI-forsker Kjetil Selvik.

Narges Mohammadi er vinner av Nobels Fredspris 2023. 

Foto: Narges Mohammadi Foundation/AFP/NTB

Nobelkomiteen tildeler Nobel fredspris til den iranske menneskerettighetsaktivisten Narges Mohammadi for hennes kamp mot undertrykking av kvinner i Iran og hennes kamp for menneskerettigheter og frihet for alle.

– Hennes modige kamp har kostet henne dyrt. Til sammen har myndighetene arrestert henne 13 ganger, domfelt henne fem ganger, og dømt henne til i alt 31 år i fengsel og 154 piskeslag, fortalte Nobelkomiteens leder, Berit Reiss-Andersen, og la til:

– Narges Mohammadi er fortsatt sperret inne.

Verdig vinner

– Narges Mohammadi er en verdig vinner, prinsippfast og ubeskrivelig modig, som representerer noe større enn seg selv, forteller NUPI-forsker og Iran-ekspert Kjetil Selvik.

– Hun har gjennom tiår forsvart rettighetene til det iranske folk, og kvinner spesielt, til en høy pris for egen helse og sikkerhet.

Selvik forteller at tildelingen hedrer bevegelsen som fanget verdens oppmerksomhet for et år siden, da flere hundre tusen iranere protesterte mot myndighetenes brutalitet og kvinneundertrykking under slagordet «kvinne, liv, frihet».

Protestene ble utløst av at den unge kurdiske kvinnen Mahsa Jina Amini drept i det iranske moralpolitiets varetekt.

– Årets fredspris vil hjelpe iranske demokrati- og menneskerettighetsaktivister å holde gløden oppe, sier NUPI-forskeren.

Hvem er Mohammadi? 

– Narges Mohammadi er journalist, menneskerettighetsaktivist og visepresident i Senteret til forsvarerne av menneskerettigheter, som tidligere fredsprisvinner Shirin Ebadi startet, forteller Selvik. 

– Hun har vært inn og ut av fengslene, men aldri sluttet å stå opp for sin sak.

Mohammadi skrev et brev fra fengselet i desember 2022, mens protestene for «kvinne, liv, frihet» raste, som ble smuglet ut og publisert.

I brevet beskrev hun fysiske og seksuelle overgrep mot kvinnelige fanger i fengslene i detalj og konkluderte med at «tapperhet, mot, utholdenhet og kamp vil være effektivt og vil oppnå ting hvis de blir ledsaget av oppmerksomheten fra media og institusjoner som støtter menneskerettigheter, spesielt i den nåværende situasjonen». 

Hva betyr prisen for menneskerettighetsaktivister i Iran? 

– Mohammadi har forsvart de svake, hun har mobilisert mot diskriminerende lover og maktmisbruk, på bekostning av egen sikkerhet, forteller Selvik. 

– Slik har hun bidratt til å opprettholde det iranske folkets håp og motstandskamp gjennom tiår hvor regimet har beveget seg i en stadig mer undertrykkende retning. Prisen styrker hennes renommé som leder for demokrati- og menneskerettighetsbevegelsen i Iran. Den er en spesiell oppmuntring til alle dem, i og utenfor Iran, som kjemper for å bedre kvinners stilling, avslutter han.

Temaer

  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Humanitære spørsmål