JOURNALISTIKK ETTER DEN ARABISKE VÅREN: Hva er journalisters rolle i den sosiale og politiske polariseringen som har fulgt de arabiske opprørene? Det er hovedspørsmålet i dette forskningsprosjektet.
Kombinasjonen av politiske omveltninger og endringer i mediebransjen på grunn av ny teknologi har satt det sosiale og politiske samholdet i den arabiske verden på prøve. Prosjektet undersøker hvordan yrkesjournalister i Tunisia og Libanon forsterker eller letter de interne spenningene gjennom sin fortolkning av forvirrende og omstridte begivenheter.
Prosjektet tar mål av å gi kontekst-tilpasset forståelse av journalisme i Tunisia og Libanon samt å analysere dens politiske rolle. Vi bygger på en antakelse om at journalisme spiller en viktig rolle i menneskers forståelse av omgivelsene når samfunnet gjennomgår dramatiske endringer. Usikre tider rokker ved etablerte fortolkningsrammer og øker medias mulighet til å forme innbyggernes bevissthet. Prosjektet studerer journalisme som fortolkende fellesskap og fokuserer på aktører som setter dagsordenen og leder det offentlige ordskiftet.
Forskningen bygger på en kombinasjon av feltobservasjoner og tekstanalyse, med vekt på den politiske konteksten og de journalistiske fellesskapene som tekstene har røtter i. Vi sammenlikner dekningen i ulike kanaler (TV, redigerte nettmedier og aviser) og undersøker effekten av amatørjournalistikk – såkalt «citizen journalism». Prosjektet benytter fokusgruppeintervjuer for å analysere hvordan journalistisk fortolkning påvirker mottakerne.
Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd (NFR), under programmet FRIPRO.
– I den grad folk har et bilde av at alle journalister kjemper for demokrati og står opp mot myndighetene, så må det legges vekk. Journalistenes rolle er mye mer kompleks, sier NUPI-forsker Kjetil Selvik.
Årets fredspris går til Maria Ressa og Dmitrij Muratov for deres arbeid for journalistisk frihet. – Denne tildelingen har brodd mot autoritære regimer, sier Sverre Lodgaard til NRK.
Over heile verda blir medium og journalistar nytta som politiske reiskap av både medieeigarar og lobbyistar. Korleis taklar dei det? Eit NUPI-prosjekt har undersøkt medium og journalistar i Tunisia og Libanon.
Tidligere ansatt
Jacob, Høigilt, PRIO
Katrin, Voltmer, University of Leeds