Tradisjonen tro formidlet Berit Reiss-Andersen årets nobelprisvinner klokken 11.00 i dag. De to prisvinnerne har i mange år arbeidet for journalistisk frihet i områder hvor fri presse ikke er en selvfølge.

- En fundamentalt viktig pris til verdige vinnere

Maria Ressa er medstifter og sjefsredaktør for den filippinske nettavisen Rappler, som setter søkelyset på misbruk av makt og økende autoritære tendenser på Filippinene, og som har kritisert president Dutertes blodige krig mot narkotika.

Dmitrij Muratov er sjefsredaktør for den russiske avisen Novaya Gazeta som rapporterer om brudd på menneskerettigheter og innskrenkende ytringsfrihet i Russland.

- Maria Ressa har et bredt internasjonalt fotavtrykk. Muratov er også en verdig prisvinner som har stått opp mot overgrep, sa seniorforsker Sverre Lodgaard til NRK etter offentliggjøringen.

Hardere virkelighet for mange journalister

Rundt i verden sitter det for øyeblikket flere hundre mennesker i fengsel for arbeidet de har gjort som journalister. I mange områder er det en økende trussel mot dem som forsvarer ytringsfrihet og den frie pressen.

I studio hos NRK understreket Lodgaard hvorfor de to er verdige vinnere og at tildelingen er en kritikk mot makta:

- Denne tildelingen har brodd mot autoritære regimer og den er godt begrunnet i forhold til Nobels testamente, sa han.

Her kan du lese mer om vårt forskningsprosjekt om journalistikk, demokrati og polarisering i Midtøsten.