Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Har vi lært noe fra Balkan?

Seminaret med blant annet Espen Barth Eide tar opp dilemmaer knyttet til internasjonal tilstedeværelse i postkonfliktsituasjoner.
14 april 2011
13:00 Europe/Oslo
Språk:
Nupi
Seminar

Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) har gleden av å invitere til seminaret

Har vi lært noe fra Balkan?
Dilemmaer knyttet til internasjonal tilstedeværelse i postkonfliktsituasjoner

Eksemplene Bosnia-Hercegovina og Kosovo åpner for noen grunnleggende spørsmål. Fratok man lokale politikere eierskap til og ansvar for beslutninger? Bidro man i noen tilfeller til å sementere konflikter i stedet for å løse dem?

Program 12 - 13.30

  • Foredrag Statssekretær Espen Barth Eide, Utenriksdepartementet
  • Paneldebatt Karsten Friis, seniorrådgiver ved NupiCecilie Hellestveit, forsker ved International Law and Policy Institute

Mer om arrangementet
I stortingsmeldingen om norsk innsats for stabilitet og utvikling i Sørøst-Europa drøftes dilemmaene ved sterk internasjonal innsats i postkonfliktsituasjoner:

”De to landene som har vært gjenstand for den største oppmerksomheten og tildels har vært lagt under internasjonal administrasjon er samtidig de landene som er kommet kortest i utviklingen. Nå kan man med styrke hevde at de landene som har fått mest bistand også er de med de største og mest kompliserte utfordringene. Samtidig er det elementer i det internasjonale samfunns tilnærming til regionen som kan ha virket mot sin hensikt.  (...) Sterkt internasjonalt engasjement kan generere politisk uansvarlighet.”
(Melding til Stortinget nr . 17 (2010-2011). Norsk innsats for stabilitet og utvikling i Sørøst-Europa)

Eksemplene Bosnia-Hercegovina og Kosovo åpner for noen grunnleggende spørsmål. Fratok man lokale politikere eierskap til og ansvar for beslutninger? Bidro man i noen tilfeller til å sementere konflikter i stedet for å løse dem? Statssekretær Espen Barth Eide vil anvende disse erfaringene på dagsaktuelle situasjoner, og drøfte hvilke lærdommer vi har trukket fra Balkan. Er verdenssamfunnet bedre forberedt på å møte postkonfliktsituasjoner i dag?

Lenker

Espen Barth Eide
Karsten Friis
Cecilie Hellestveit

Stortingsmeldingen Norsk innsats for stabilitet og utvikling i Sørøst-Europa.

14 april 2011
13:00 Europe/Oslo
Språk:
Nupi
Seminar