Hopp til innhold
NUPI skole

Hvorfor blir internasjonale organisasjoner mindre viktige – og har det noe å si?

NUPI-podden er ute med fersk episode. Her møter du forskningssjef Ole Jacob Sending.

MINDRE INNFLYTELSE TIL NORGE: Gitt endringene vi beskriver i artikkelen, vil Norge få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier forskningssjef Ole Jacob Sending, som er ute med en ny forskningsartikkel.

Foto: Christopher Olssøn/NUPI

MINDRE INNFLYTELSE TIL NORGE: Gitt endringene vi beskriver i artikkelen, vil Norge få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier forskningssjef Ole Jacob Sending, som er ute med en ny forskningsartikkel.

Foto: Christopher Olssøn/NUPI

I fjor ga Norge mer enn 19 milliarder kroner til internasjonale organisasjoner. Per innbygger er vi det landet som gir mest i verden.

Men hvem er det egentlig som bestemmer hva de internasjonale organisasjonene skal bruke pengene de får på? Hva skjer med organisasjonene når konsulenter plutselig utgjør opp mot 70 posent av arbeidsstokken? Og hvilke konsekvenser har dette for norsk utenrikspolitikk?

Dypdykk i internasjonale organisasjoner

Det er blant spørsmålene som står på blokka i episode 11 av NUPI-podden. I NUPI-podden møter du våre egne forskere, som står parat til å svare på små og store spørsmål om ekspertområdene sine - for å gjøre deg litt klokere.

Få med deg disse kronikkene:

Denne episoden tar utgangspunkt i en studie gjort av Sending og kollega Leonard Seabrooke (Copenhagen Business School). Resultatene ble publisert i forskningsartikkelen ‘Contracting development: managerialism and consultants in intergovernmental organizations’ i tidsskriftet Review of International Political Economy tidligere i år.

Her har forskerne sett nærmere på konsulentbruk og styringskultur i blant annet FN, Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon og Det internasjonale pengefondet.

Konsulentene gjør sitt inntog

Artikkelen baserer seg blant annet på dybdeintervjuer fra ansatte i flere av de største internasjonale organisasjonene i verden. Gjennom intervjuene finner forskerne en klar tendens til at måten prosjekter i organisasjonene styres på, får mer og mer til felles med måten konsulentselskaper styres på.

Denne trenden kaller de «managerialism». 

- Internasjonale organisasjoner er dårligere rustet til å fremme internasjonale regler enn før. Gitt endringene vi beskriver i artikkelen, vil Norge få mindre innflytelse i internasjonale organisasjoner enn det vi har hatt til nå, sier Sending.

Parallelt med denne «managerialism»-trenden, øker også konsulentbruken i de internasjonale organisasjonene.

- I enkelte FN-organisasjoner kan konsulenter utgjøre opptil 70 prosent av staben sier Sending.

Sjekk ut siste episode av NUPI-podden for å høre mer om dette viktige temaet:

Les mer om NUPIs forskning og ressurser på temaet internasjonale organisasjoner her.

Temaer

  • NATO
  • Utviklingspolitikk
  • Utenrikspolitikk
  • Styring
  • Internasjonale organisasjoner
  • FN

Fakta

NUPI-podden

NUPI har to podkastformater. I NUPI-podden får du et innblikk i temaene vi forsker på gjennom møter med forskerne våre - på norsk. I NUPI Podcast kan du høre opptak av en del av det faglige innholdet fra flere av arrangementene våre, og spesialepisoder med intervjuer med eksperter som besøker oss. Både NUPI Podcast og NUPI-podden hører du blant annet på Soundcloud-kanalen vår, på Spotify og i Apples podkast-app.