Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Kinas eksportsuksess: Urettferdig praksis eller rettferdig konkurranse?

Skuldingane haglar under handelskrigen mellom USA og Kina. På dette seminaret vil professor Rolf J. Langhammer gå gjennom fakta den kinesiske handelspolitikken.
18 september 2019
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Internasjonal økonomi
  • Økonomisk vekst
  • Handel
  • Asia
  • Engelsk

Mens Kinas vellykka økonomiske utvikling og fattigdomsreduksjon i stor grad er anerkjend i Europa og verda, var oppfatningane om den kinesiske handelen og handelspolitikk på enkelte hald meir blanda etter det kinesiske inntoget i WTO i 2001. Haldninga blei endå meir fiendtleg etter president Trump tiltredde. Ifølgje Trump og rådgivarane hans, som Peter Navarro, har den kinesiske suksessen i stor grad basert seg på urettferdig handelspraksis, i alt frå valutamanipulering til skjulte subsidiar og låge standardar. I WTO jobbar USA for å skape alliansar mot Kina.

Samtidig har Europa stort sett støtta Kina i kritikken av den nye amerikanske proteksjonismen, som tollen for stål og aluminium. Likevel meiner nokon at den amerikanske kritikken mot Kina er delvis rettmessig. Har dei rett eller tar dei feil?

På seminaret vil professor Rolf J. Langhammer gå gjennom fakta: Kor mykje sanning er det i den nylegen kritikken mot Kinas handelspraksis? I kva grad har Kina gjennom nylege reformer komme kritikken i møte? Bør Kina framleis få behalde retten utviklingslanda har til å verne eigne marknader, eller er det no på tida at Kina fullt ut opnar marknaden for handel og investeringar, slik industrialiserte land gjer? Korleis bør Europa manøvrere i USA-Kina-konflikten?

Professor Rolf J. Langhammer har vore visepresident ved Kiel Institute for the World Economy, og dessutan leigd forskingsavdelinga for "Development Economics and Global Integration". Han gjekk av med pensjon i 2012 men arbeider framleis ved instituttet. I tillegg har han vore æresprofessor ved Kiel University sidan 1996 og professor ved WHU Otto Beisheim School of Management i Vallendar / Koblenz 2013-2016. Langhammer har ein lang karriere som leiande ekspert på internasjonal økonomi, handel og utvikling i Tyskland og Europa.  Han kan vise til ei omfattande publikasjonsliste, har fått fleire forskingsstipend og har hatt mange gjesteopphald som forkar i utlandet.

Seniorforkar på NUPI Arne Melchior leiger seminaret.

Seminaret er ein del av seminarserien «Global handelspolitikk ved ein skiljeveg», som blir arrangert av NUPIs forskingssenter for internasjonal økonomi og handel, med finansiell støtte frå Utanriksdepartementet.

Arrangementet blir strøymt direkte til NUPIs YouTube-kanal:

Taler

Rolf J. Langhammer
Professor
18 september 2019
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Internasjonal økonomi
  • Økonomisk vekst
  • Handel
  • Asia
  • Engelsk