Arne Melchior

Seniorforsker

Arne Melchior forsker på internasjonal handel og global utvikling, handelspolitikk og internasjonale økonomiske institusjoner, internasjonal ulikhet, geografisk økonomi og regional utvikling. Han har særlig arbeidet med Asia, India og Kina. Melchior avla doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Oslo i 1997. Tema for avhandlingen var internasjonal økonomisk integrasjon. 

Melchior har ledet forskningsgruppen for internasjonal økonomi på NUPI i flere perioder, og har vært assisterende direktør ved instituttet i tre år. Han har erfaring fra internasjonale handelsforhandlinger som departementsansatt, inkludert multilaterale forhandlinger og bilaterale forhandlinger med flere asiatiske land. Han har ledet en rekke forskningsprosjekter.


Utdanning

1997 Dr. polit., Institutt for økonomi, avhandling: On the Economics of Market Access and International Economic Integration.

1981 Internasjonal økonomi og europeisk integrasjon, College of Europe, Brugge

1990 Cand. polit, økonomi, Universitet i Bergen.

Arbeidserfaring

1989- Forsker/seniorforsker/ass.dir./avdelingsleder ved NUPI

1981-1987 Førstekonsulent/byråsjef i Handels og sjøfartsdepartementet

Publikasjoner Alle publikasjoner

Prosjekter Alle prosjekter

Arrangementer Alle arrangementer

 • Dei politiske følgja av sanksjonar i Russland
  Arrangement
  tir. 27 sep. 2022
  Time: 13:30 Europe/Oslo | Location: NUPI

  Ein sentral motivasjon bak økonomiske sanksjonar har tradisjonelt vore å fremje politisk endring, enten ved press på regime eller ved å støtte politisk opposisjon. I kva grad har sanksjonar lykkast i dette arbeidet?

 • Russlandskonferansen 2022: Den russiske økonomien, energisektoren og klimaendring – Kva no?
  Arrangement
  tir. 15 nov. 2022
  Time: 09:00 Europe/Oslo | Location: Litteraturhuset i Oslo

  Årets russlandskonferanse skal sjå nærare på kva krigen i Ukraina har hatt å seie for russisk økonomi og energisektor. Utanriksminister Anniken Huitfeldt opnar konferansen.

 • Brexit, Noreg og den nye handelsavtalen
  Arrangement
  man. 14 jun. 2021
  Time: 11:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  Ein rykande fersk permanent handelsavtale mellom Noreg og Storbritannia er på plass. Den er meir omfattande enn alle frihandelsavtalar Noreg har via EFTA, men mindre omfattande enn EØS-avtalen. Kor mykje har vi vunne, og kor mykje har vi tapt?

 • Noreg og den internasjonale fordelinga av vaksinar
  Arrangement
  tir. 4 mai 2021
  Time: 10:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  Vaksine er eit internasjonalt spørsmål og eit felles problem – det hjelper berre eit stykke på veg at vi sjølv blir friske. Bli med på seminar for å lære meir om det internasjonale spelet om vaksinar.

 • Sveits-EU: Eit forhold i krise?
  Arrangement
  ons. 25 nov. 2020
  Time: 12:30 Europe/Oslo | Location: Microsoft teams

  Vil forholdet mellom Sveits og EU halde fram i harmoni, eller vil EU setje i verk «giljotinklausulen» og seie opp eksisterande avtalar? NUPI inviterer til seminar.

Artikler Alle artikler