Arne Melchior

Seniorforsker

Arne Melchior forsker på internasjonal handel og global utvikling, handelspolitikk og internasjonale økonomiske institusjoner, internasjonal ulikhet, geografisk økonomi og regional utvikling. Han har særlig arbeidet med Asia, India og Kina. Melchior avla doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Oslo i 1997. Tema for avhandlingen var internasjonal økonomisk integrasjon. 

Melchior har ledet forskningsgruppen for internasjonal økonomi på NUPI i flere perioder, og har vært assisterende direktør ved instituttet i tre år. Han har erfaring fra internasjonale handelsforhandlinger som departementsansatt, inkludert multilaterale forhandlinger og bilaterale forhandlinger med flere asiatiske land. Han har ledet en rekke forskningsprosjekter.


Utdanning

1997 Dr. polit., Institutt for økonomi, avhandling: On the Economics of Market Access and International Economic Integration.

1981 Internasjonal økonomi og europeisk integrasjon, College of Europe, Brugge

1990 Cand. polit, økonomi, Universitet i Bergen.

Arbeidserfaring

1989- Forsker/seniorforsker/ass.dir./avdelingsleder ved NUPI

1981-1987 Førstekonsulent/byråsjef i Handels og sjøfartsdepartementet

Publikasjoner Alle publikasjoner

Prosjekter Alle prosjekter

Arrangementer Alle arrangementer

 • Brexit, Norge og den nye handelsavtalen
  Arrangement
  man. 14 jun. 2021
  Time: 13:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  En rykende fersk permanent handelsavtale mellom Norge og Storbritannia er på plass. Den er mer omfattende enn alle frihandelsavtaler Norge har via EFTA, men mindre omfattende enn EØS-avtalen. Hvor mye har vi vunnet, og hvor mye har vi tapt?

 • Norge og den internasjonale fordelingen av vaksiner
  Arrangement
  tir. 4 mai 2021
  Time: 12:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  Vaksine er et internasjonalt spørsmål og et felles problem – det hjelper bare et stykke på vei at vi selv blir friske. Bli med på seminar for å lære mer om det internasjonale spillet om vaksiner.

 • Sveits-EU: Et forhold i krise?
  Arrangement
  ons. 25 nov. 2020
  Time: 13:30 Europe/Oslo | Location: Microsoft teams

  Vil forholdet mellom Sveits og EU fortsette i harmoni, eller vil EU iverksette «giljotinklausulen» og si opp eksisterende avtaler? NUPI inviterer til seminar.

 • WTO og handelskrigen: slutten for fredelig konfliktløsning?
  Arrangement
  tir. 10 des. 2019
  Time: 10:00 Europe/Oslo | Location: NUPI

  Hvis ikke Trump endrer sin tilnærming til WTO, vil organisasjonen være i krise fra 11. desember. Hva er årsakene til konflikten, og er det en løsning i sikte?

 • Kinas eksportsuksess: Urettferdig praksis eller rettferdig konkurranse?
  Arrangement
  ons. 18 sep. 2019
  Time: 16:30 Europe/Oslo | Location: NUPI

  Beskyldningene hagler under handelskrigen mellom USA og Kina. På dette seminaret vil professor Rolf J. Langhammer gjennomgå fakta Kinas handelspolitikk.

Artikler Alle artikler