Arne Melchior

Seniorforsker

Arne Melchior forsker på internasjonal handel og global utvikling, handelspolitikk og internasjonale økonomiske institusjoner, internasjonal ulikhet, geografisk økonomi og regional utvikling. Han har særlig arbeidet med Asia, India og Kina. Melchior avla doktorgrad i økonomi ved Universitetet i Oslo i 1997. Tema for avhandlingen var internasjonal økonomisk integrasjon. 

Melchior har ledet forskningsgruppen for internasjonal økonomi på NUPI i flere perioder, og har vært assisterende direktør ved instituttet i tre år. Han har erfaring fra internasjonale handelsforhandlinger som departementsansatt, inkludert multilaterale forhandlinger og bilaterale forhandlinger med flere asiatiske land. Han har ledet en rekke forskningsprosjekter.


Utdanning

1997 Dr. polit., Institutt for økonomi, avhandling: On the Economics of Market Access and International Economic Integration.

1981 Internasjonal økonomi og europeisk integrasjon, College of Europe, Brugge

1990 Cand. polit, økonomi, Universitet i Bergen.

Arbeidserfaring

1989- Forsker/seniorforsker/ass.dir./avdelingsleder ved NUPI

1981-1987 Førstekonsulent/byråsjef i Handels og sjøfartsdepartementet

Publikasjoner Alle publikasjoner

Prosjekter Alle prosjekter

Arrangementer Alle arrangementer

 • De politiske følgene av sanksjoner i Russland
  Arrangement
  tir. 27 sep. 2022
  Time: 13:30 Europe/Oslo | Location: NUPI

  En sentral motivasjon bak økonomiske sanksjoner har tradisjonelt vært å fremme politisk endring, enten ved press på regimer eller ved å støtte politisk opposisjon. I hvilken grad har sanksjoner lykkes i dette arbeidet?

 • Russlandskonferansen 2022: Den russiske økonomien, energisektoren og klimaendring – Hva nå?
  Arrangement
  tir. 15 nov. 2022
  Time: 09:00 Europe/Oslo | Location: Litteraturhuset i Oslo

  Årets russlandskonferanse skal se nærmere på hva krigen i Ukraina har hatt å si for Russlands økonomi og energisektor. Utenriksminister Anniken Huitfeldt åpner konferansen.

 • Brexit, Norge og den nye handelsavtalen
  Arrangement
  man. 14 jun. 2021
  Time: 11:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  En rykende fersk permanent handelsavtale mellom Norge og Storbritannia er på plass. Den er mer omfattende enn alle frihandelsavtaler Norge har via EFTA, men mindre omfattende enn EØS-avtalen. Hvor mye har vi vunnet, og hvor mye har vi tapt?

 • Norge og den internasjonale fordelingen av vaksiner
  Arrangement
  tir. 4 mai 2021
  Time: 10:00 Europe/Oslo | Location: Microsoft Teams

  Vaksine er et internasjonalt spørsmål og et felles problem – det hjelper bare et stykke på vei at vi selv blir friske. Bli med på seminar for å lære mer om det internasjonale spillet om vaksiner.

 • Sveits-EU: Et forhold i krise?
  Arrangement
  ons. 25 nov. 2020
  Time: 12:30 Europe/Oslo | Location: Microsoft teams

  Vil forholdet mellom Sveits og EU fortsette i harmoni, eller vil EU iverksette «giljotinklausulen» og si opp eksisterende avtaler? NUPI inviterer til seminar.

Artikler Alle artikler