Hopp til innhold
NUPI skole
230224_Putinsim.png

Arrangement

Putinisme – regimeideologi i det post-sovjetiske Russland

Hvordan kan vi forstå den post-sovjetiske ideologiske utviklingen i sammenheng med den russiske tradisjonen for politisk filosofi?
29 februar 2024
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Russland og Eurasia
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt
  • Engelsk

DETTE ARRANGEMENTET ER NÅ FULLTEGNET, MEN DU KAN FØLGE OSS DIREKTE NEDERST PÅ DENNE SIDEN!

I sin nye bok Putinism – Post-Soviet Russian Regime Ideology trekker Mikhail Suslov på idéhistorie for å forstå dagens Russland og dets konfliktfylte forhold til Vesten.

Suslov tolker konfrontasjonen som i hovedsak ideologisk fundert. Han hevder at dersom vi ikke er bevisst på det ideologiske fundamentet, eller forsøker å representere krigen i Ukraina som et eksempel på en kolonial og imperialistisk krig, undergraver vi Vestens egen posisjon. Årsaken til dette er at den egentlige grunnen til krigen er putinismens altomfattende og radikale avvisning av liberalt demokrati.

Som en utfordrer til liberalt demokrati representerer putinismen ifølge Suslov en ny og relativt original ideologi. Putinismen kan ikke reduseres til konservatisme, nasjonalisme, fascisme eller populisme, men inkluderer kjennetegn fra alle disse, så vel som andre ideologiske retninger.

Suslov argumenterer også for at putinisme som ideologi representerer noe større enn Putin, og at putinismen derfor, uavhengig av en seier over Putins styrker på slagmarken, vil kunne vedvare lenge, om enn kanskje under andre navn og i ulike land. Dette er fordi putinismen angriper Vestens globalisering, engasjerer seg i spørsmål om rettferdighet og miljø, og flikker på venstresidens dagsorden. Alle disse elementene kan gi putinismen en internasjonal appell og resonans langt utenfor Russlands grenser.

Dette seminaret vil også strømmes via NUPIs YouTube-kanal. Du trenger ikke melde deg på for å følge seminaret digitalt.

Seminaret gjennomføres i samarbeid med prosjektet «Verdibasert legitimering i autoritære stater: top-down versus bottom-up-strategier», et prosjekt finansiert av Norges Forskningsråd og koordinert av Universitetet i Oslo.

Hovedtaler

Mikhail Suslov
Førsteamanuensis, Københavns universitet
29 februar 2024
14:30 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

  • Russland og Eurasia
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt
  • Engelsk