Hopp til innhold
NUPI skole

Lite oppmuntrende om nedrustning

Utsiktene til en endelig ikkespredningsavtale er lyse, men status for kjernefysisk nedrustning er lite oppmuntrende, ifølge nytt notat.
Bildet viser atomraketten Genie

VÅPEN: Atomraketten Genie i missilparken utenfor White Sands Missile Range Museum i USA.

Alex Milan Tracy/NTB Scanpix

VÅPEN: Atomraketten Genie i missilparken utenfor White Sands Missile Range Museum i USA.

Alex Milan Tracy/NTB Scanpix

Tilsynskonferansen for ikkespredningsavtalen (NPT) avholdes i FNs hovedkvarter 27. april til 22. mai 2015. Ikkespredningsavtalen en avgjørende sådan, med mål om å hindre spredningen av atomvåpen, og atomvåpenteknologi, å styrke samarbeidet om fredelig bruk av kjernekraft og fortsette arbeidet nedrustning, ifølge FNs nettsider.

I dette notatet tar Mounir Zahran, tidligere egyptisk ambassadør og FN-inspektør, for seg noen av de sentrale spørsmålene på tilsynskonferansen for NPT.  The Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) mellom P5+1 [lenke] og Iran, og utsiktene til en endelig avtale i slutten av juni, er positivt for NPT. Status for kjernefysisk nedrustning er derimot lite oppmuntrende: I noen atomstater moderniseres arsenalene og i andre ekspanderer de.

Ambassadør Zahran gjennomgår de folkerettslige forpliktelsene til kjernefysisk nedrustning og status for arbeidet for en sone fri for masseødeleggelsesvåpen i Midtøsten, og oppfordrer alle stater i regionen til å slutte seg til de eksisterende traktatene på dette feltet.       

Ifølge FN, var det forventet at NPT 2015 skulle ta for seg en rekke nøkkeltema, som avtalens universalitet, atomnedrusting, ikkespredning, metoder for å videreutvikle fredelig bruk av kjernekraft, med mer.

Temaer

  • Forsvar
  • Diplomati
  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Konflikt
  • Energi

Fakta

Dette notatet utkommer i NUPIs artikkelserie med navnet "The Iranian Nuclear Controversy: Regional Aspects". Artikkelserien er del av et prosjekt støttet av Utenriksdepartementet, og serien vil bestå av totalt 12 artikler.

Les også:

Slik kan tredjeland støtte atomforhandlingene

Saudi-Arabias rolle i atomfohandlingene

Omans stille diplomati og Iran

Nytt notat: Atomavtalen med Iran

Geopolitikk og forhandlingene om Irans atomvåpenprogram