I Russland har en bekymrende trend satt sine spor over lengre tid, også før Putin gikk til krig mot Ukraina. De russiske myndighetenes grep om ytringsfrihet strammes inn, igjen og igjen, noe som i stor grad påvirker dagliglivet til russerne.

Selv om lover som begrenser ytringsfrihet ikke er et nytt fenomen i Russlands, har det etter krigens start blitt enda verre. Dette kommer spesielt godt til syne med en av de nyeste vedtatte lovene på dette området: opp til 15 år i fengsel for å uttrykke seg og spre sine meninger om krigen som ikke følger russiske myndigheters fortelling om en «spesialoperasjon» i Ukraina.

Konsekvensene har allerede vist seg tydelig blant journalister, aviser og TV-kanaler som har måttet legge ned eller sette seg selv på pause for å ha dekket krigen. Men også på andre områder har denne innskrenkningen av ytringsfrihet store konsekvenser, ikke minst gjelder dette for forskere og andre akademikere. Dette er temaet i den nyeste episoden av NUPIs engelskspråklige podkast The World Stage.

Aller helst skulle vi hatt russiske forskere med i denne podkasten til å gi førstehåndsberetninger om hvordan livet som akademiker i Russland er nå. Men når situasjonen har blitt så alvorlig som den er, der forskere allerede har vært i fengsel, fått leilighetene sine ransaket, eller følt seg tvunget til å si opp jobbene sine, ønsket vi ikke å utsette noen for potensiell større risiko for konsekvenser ved å ha dem med i en podkast. I stedet for samlet vi tre forskere som alle har fulgt situasjonen i Russland tett over lengre tid:

  • Aude Merlin som underviser i statsvitenskap og er spesialist russiske og kaukasiske studer ved l'Université libre de Bruxelles.
  • Mark Youngman som underviser i internasjonale relasjoner ved University of Portsmouth.
  • NUPI-forsker Julie Wilhelmsen som i en årrekke har jobbet med spørsmål knyttet til Russland og Nord-Kaukasus.

Vert for denne episoden er kommunikasjonsrådgiver på NUPI, Marie Furhovden.

Lytt til episoden «Is this the end of academic freedom in Russia?” på din foretrukne podkastplattform. Du finner oss blant annet her:

Flere episoder av The World Stage finner du her.

Denne episoden ble spilt inn 6. april 2022.