Hopp til innhold
NUPI skole

PODKAST: Folkeavstemning om Putins fremtid

Kan åpne for at Vladimir Putin kan sitte som president fram til 2036.
Foto: NTB/Scanpix
Foto: NTB/Scanpix

Russiske myndigheter gjennomfører en folkeavstemning om en lang rekke grunnlovsendringer. Forslagene omfatter politiske, sosiale og verdimessige spørsmål – de spenner fra å grunnlovsfeste ekteskapet som samliv mellom mann og kvinne til å indeksregulere pensjoner, fra å fremheve etniske russere som  det «statsbærende folk» i Russland til å styrke parlamentets innflytelse over regjeringen.

Det viktigste forslaget er allikevel knyttet til presidentmakten. Da president Putin i januar foreslo at det ikke lenger skulle være lov for en russisk president å sitte mer enn to perioder, trodde de fleste at dette innbar at Putin ville gå av i 2024, da hans nåværende (og fjerde) presidentperiode utløper.

I prosessen frem mot folkeavstemmingen ble det imidlertid gjort en justering: denne begrensningen på to perioder skulle ikke ha tilbakevirkende kraft. Dermed stemmer nå russerne over muligheten for at Putin kan sitte ved makten helt frem til 2036.

I siste utgave av NUPIpodden diskuterer Helge Blakkisrud, seniorforsker ved NUPI, og Helene Skjeggestad, Aftenpostens korrespondent i Moskva, bakgrunnen for folkeavstemningen, gjennomføringen og mulige langsiktige konsekvenser for russisk politikk og samfunnsliv.

Her kan du høre alle våre podkaster. Du kan også høre NUPIs podkaster i andre podkast-apper. 

Temaer

  • Russland og Eurasia