- Mange land legger mye ære og prestisje i det å bli valgt. Så det er forsmedelig å gå på et tap, og det er økt status å klare det, sier seniorforsker Niels Nagelhus Schia om kampen Norge er med i om en av de midlertidige plassene i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021-2022.

  • Denne epiosden ble spilt inn to uker før valget om plassene i FNs sikkerhetsråd.

17. juni blir det klart om de titalls millionene og årevis med innsats fra Norges side har vært tilstrekkelig for at vi får en av de to plassene vi konkurrerer om. Norges ferd mot sikkerhetsrådet, og sikkerhetsrådets rolle i verden, er tema i episode 17 av NUPI-podden:

Todelt mål

I tillegg til oss selv, er to andre land med i konkurransen, nærmere bestemt Canada og Irland.

I Norges kandidatur er folkeretten, fredsdiplomati, kvinner deltakelse, beskyttelse av sivile og klima og sikkerhet er viktige prioriteringer i Norges kandidatur. Men er det kun for å være med å skape en fredeligere verden vi ønsker oss en plass rundt hesteskobordet i FN-bygningen?

Les også:

Ifølge Schia er Norges mål er todelt:

- Regjeringen har sagt at Norge skal prøve å bli med i sikkerhetsrådet for å ivareta norske interesser og fremme multilateralt samarbeid.

- Catwalken for internasjonal politikk

Men et medlemskap i sikkerhetsrådet er heller ikke ubetydelig for et lands status.

- Det er catwalken for internasjonal politikk. Å sitte rundt bordet der gjør at man synes, man er med, og man fatter det mange vil mene er veldig viktige beslutninger for internasjonal politikk. Og det gjør at man får økt oppmerksomhet, bredere kontaktflate, og flere diplomater vil i perioden søke mot norske diplomater, slik at de blir mer relevante, forklarer Schia.