Hopp til innhold
NUPI skole

PODKAST: KI, Gud og etikk

The World Stage tar et dypdykk i etikk, teknologi – og pavens hvite dunjakke.
Collage: Therese Leine/NUPI/Fahrul Razi/"The creation of Adam" by Michelangelo

I mars gikk et bilde som så ut til å være av 86 år gamle pave Frans, viralt. Paven var kledd i en iøynefallende hvit dunjakke – men bildet var KI-generert.

Kanskje spredde det seg så fort fordi man i utgangspunktet tenker at den katolske kirken og moderne teknologi er uforenlige på et vis?

Ved hjelp av KI ble det laget en illustrasjon av paven i boblejakke. Bildet gikk viralt. 

Illustrasjon: Midjourney

I en ny episode av NUPIs engelske podkast-serie The World Stage møter vi Paolo Benanti. Benanti, som er kjent for å ha laget begrepet «Algorethics» (algoritme-etikk), er professor i teknologietikk og munk i Fransiskanerordenen.

Han er medlem av FNs rådgivningsgruppe om kunstig intelligens og fungerer også som KI-rådgiver for selveste pave Frans.

Niels Nagelhus Schia (t.v.) fra NUPI og Paolo Benanti fra Pontifical Gregorian University.

Foto: Therese Leine

I samtale med Niels Nagelhus Schia, seniorforsker og leder for NUPIs forskningssenter for ny teknologi, forklarer Benanti hvem som sitter ved makten når KI nå utvikles videre. 

I tillegg får du svar på: Hvorfor trenger vi etikk i utviklingen av KI-teknologi? Er KI en slags gud? Og hva syntes paven om det KI-genererte bildet av ham i en hvit dunjakke?

 Lytt her eller i din podkast-app:

Paolo Benanti holdt foredraget "Algoritmenes etikk: ansvarlig styring av kunstig intelligens" hos NUPI i desember. Du kan se hele foredraget her: