Militærmaktseminaret 2020: Presidentvalget i USA og betydning for Norge

Man 16 nov. 2020
Tid: 09:00 Sted: Webinar Språk: Engelsk og norsk Ledige plasser: 61
Legg i kalender 20-11-16 09:00 20-11-16 12:15 38 Militærmaktseminaret 2020: Presidentvalget i USA og betydning for Norge Vi ønsker velkommen til Militærmaktseminaret 2020, i år i heldigital drakt! Bli med når vi skal ta en nærmere titt på hva det amerikanske presidentvalget har å si for Norges sikkerhetsforhold til USA. Webinar NUPI seminar@nupi.no http://www.facebook.com/events/160427380695693 false DD/MM/YYYY

Vi ønsker velkommen til Militærmaktseminaret 2020, i år i heldigital drakt! Bli med når vi skal ta en nærmere titt på hva det amerikanske presidentvalget har å si for Norges sikkerhetsforhold til USA.

Lenke til direktesendingen vil bli sendt ut til alle registrerte deltakere et par dager før seminaret. Husk derfor å registrere deg i skjemaet over! PS: Du vil ikke motta en automtisk bekreftelsesmail.

Resultatet av det amerikanske presidentvalget 3. november 2020 kommer til å ha stor betydning for det transatlantiske sikkerhetsforholdet. Selv om dette forholdet har hatt både oppturer og nedturer gjennom årene, har det blitt mer anstrengt under president Trump. Vil denne trenden fortsette, eller vil en eventuell Biden-administrasjon normalisere de transatlantiske relasjonene? Eller kan vi uansett ikke forvente en retur til «normalen»? Begge kandidater vil trolig fortsette å vektlegge sikkerhetspolitikk mot Asia-Stillehavet og Kina fremfor Europa. Men hvor langt vil de gå – og hva vil bli konsekvensen for det transatlantiske sikkerhetsforholdet?

I hvilken grad klarer Europa å møte USAs forventninger og ta mer ansvar for egen sikkerhet? Vil Europa søke å oppnå «strategisk autonomi», og hvordan vil det påvirke det transatlantiske forholdet og NATOs fremtid?

Det 22. militærmaktseminaret vil se nærmere på disse spørsmålene ved hjelp av en rekke nasjonale og internasjonale eksperter. Programmet starter med et strategisk bilde sett fra USA og Europa. Deretter blir fokuset på europeisk sikkerhetsutvikling og respons, før vi zoomer inn på Norge og betydning for norsk sikkerhet og forsvar.

PROGRAM

09.00–09.15: Åpning av Militærmaktseminaret 2020

 • NUPI-direktør Ulf Sverdrup
 • Statssekretær Tone Skogen, Forsvarsdepartementet

09.15-10.00: Panel 1: Det strategiske bildet: Hva vil de neste fire årene bringe?

 • Ambassadør Wolfgang Ischinger, leder av Munich Security Conference
 • Ian Brzezinski, seniorpartner Transatlantic Security Initiative, Scowcroft Center for Strategy and Security, Atlantic Council, Washington DC
 • Ordstyrer: NUPI-direktør Ulf Sverdrup

10.15-11.00: Panel 2: Europeisk sikkerhet og forsvarsperspektiver: Hva nå?

 • Nathalie Tocci, direktør, Istituto Affari Internazionali I Roma, og spesialrådgiver for EU High Representative Josep Borrell
 • Sophia Besch, seniorforsker, Centre for European Reform
 • Marianne Riddervold, Professor, Universitetet i Innlandet og NUPI
 • Ordstyrer: Karsten Friis, seniorforsker, NUPI

11.15-12.15: Panel 3: Utviklingen i USA og betydningen for NATO og Norge (på norsk)

 • Brigader Gjermund Eide, Militærrådgiver til NATOs generalsekretær
 • Oberst Terje Bruøygard, Sjef planseksjonen (J5) ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH)
 • Flaggkommandør Solveig Krey, nestkommanderende i operasjonsavdelingen ved Forsvarsstaben (FST)
 • Ordstyrer: Vegard Valther Hansen, seniorrådgiver (NUPI)