REGISTRER DEG HER!

Hvorfor er protestbevegelser mer tilbøyelige til å bryte ut i noen landområder og byer enn andre? Hvor mye betyr ideologi for å forklare mobilisering til ulike islamistgrupper? Er islamismen på hell i Tripoli og i den arabiske verden for øvrig? Og hvorfor er de politiske lederne i Libanon så motstandsdyktige mot protester?

Dette er spørsmål som seniorforsker Tine Gade har studert i sin nye bok Sunni City: Tripoli from Islamist Utopia to the Lebanese «Revolution». I boken har hun sett på byen Tripoli i nord-Libanon som et speilbilde av en bredere utvikling i Midtøsten siden 1950-tallet og helt frem til de arabiske folkeopprørene i 2011 og det libanesiske opprøret mot korrupsjon i 2019.

På denne boklanseringen skal seniorforsker Gade, forsker 1 Kjetil Selvik og forsker 1 Morten Bøås sammen se nærmere på hvordan politiske ledere i Tripoli har håndtert og forsterket konflikt og motgang og bidratt til at byen — og landet for øvrig — har havnet i den dype krisen de er i i dag. De skal også sammenlikne hvordan mikromobilisering til protestbevegelser foregår i byer i Midtøsten og i den større muslimske verden. På hvilke måter kan politiske ledere ha interesse av å bruke og styrke radikale islamistgrupper for å øke sin politiske og militære innflytelse i fattige områder? Hva er langtidskonsekvensene av slike politiske strategier?

Vi serverer lett frokost fra 08.30, og seminaret varer fra 09.00 til 10.30. Seminaret er på norsk og strømmes også til NUPIs YouTube-kanal (digital deltakelse krever ikke påmelding).

Hør også vår nye episode av Utenrikshospitalet "Libanon på kanten av stupet.", med Tine Gade og Kjetil Selvik.