REGISTRER DEG HER!

Sayyid Qutbs bok Milepæler har vært en av hovedinspirasjonene for voldelige islamistiske grupper siden den ble publisert i 1964. Som en egyptisk islamsk teoretiker, forfatter og et ledende medlem av det egyptiske muslimske brorskapet, skrev Qutb Milepæler mens han satt i fengsel under Gamal Abdel Nassers regime. Boken legger frem en plan for å gjenopplive et ekte "muslimsk samfunn", et som følger en strengt bokstavtro tilnærming, i henhold til hans forståelse.

Qutbs ideer har vært en inspirasjon for væpnede jihadistgrupper rundt om i verden, fra den første voldsbølgen i Egypt på 1970-tallet til IS-kalifatets fall. På dette seminaret skal Georges Fahmi snakke om årsakene bak motstandsdyktigheten til Qutbs ideer, og hvordan Milepæler fortsatt inspirerer radikal ungdom i regionen.

Georges Fahmi er forsker ved Middle East Directions Program ved Robert Schuman Center for Advanced Studies, European University Institute i Fiesole (EUI). Han er også tilknyttet Chatham House. Fahmi var tidligere stipendiat ved Carnegie Middle East Center i Beirut. Forskningen hans fokuserer på religiøse aktører i demokratisk overgang i Midtøsten, samspillet mellom stat og religion i Egypt og Tunisia, og religiøse minoriteter og statsborgerskap i Egypt og Syria.

Dette seminaret ledes av Tine Gade og arrangeres av Konsortium for forskning på terrorisme og internasjonal kriminalitet. Arrangementet strømmes ikke.