REGISTRER DEG HER!

OBS! Dette arrangementet har blitt flyttet fra 13. februar til 9. mars, 09.00-10.30.

Den internasjonale intervensjonen etter det libyske opprøret mot Muammar Gaddafi i 2011 ble først ansett å være bemerkelsesverdig suksess: Sikkerhetsrådet benyttet for første gang doktrinen om «ansvar for å beskytte» (responsibility to protect, R2P). Intervensjonen forhindret en massakre på sivile, og var en mulighet for demokratiske krefter til å lede Libya ut av førti år med diktatur. Men optimismen ble snart knust.

Myndighetene klarte ikke å kontrollere de væpnede gruppene som stadig spredte seg. Spenninger mellom regioner og byer, islamister og andre, splittet landet i rivaliserende regjeringer og eksploderte i borgerkrig. Utenlandske aktører involverte seg stadig mer.

Norge deltok i NATO-operasjonen i Libya og fikk senere utarbeidet en evaluering av den norske rollen: «Evaluering av norsk deltakelse i Libya-operasjonene i 2011».

I boken All Necessary Measures?: The United Nations and International Intervention in Libya gir Ian Martin, FNs tidligere spesialutsending og sjef for FN-oppdraget i Libya (UNSMIL), sin dom over hvordan NATO-oppdraget utviklet seg, og deretter falt sammen.

Kunne situasjonen vært løst annerledes? Var intervensjonen et berettiget svar på trusselen mot sivile? Hva førte til Sikkerhetsrådets resolusjoner, herunder å gå til militært til verks? Hvordan handlet NATO etter dette? Hvilken rolle spilte spesialstyrkenes operasjoner i opprørernes seier? Var et fredelig politisk oppgjør noen gang mulig? Hvilke planer ble lagt for konfliktens slutt? Burde det ha vært en større stabiliserings- eller fredsbevarende operasjon under overgangen? Ble det første valget holdt for tidlig?

Ian Martin har ledet FNs menneskerettighets- og fredsoperasjoner i land som Rwanda, Øst-Timor, Nepal og Libya, og var tidligere generalsekretær i Amnesty International. I 2011–12 var han FNs spesialrådgiver for postkonfliktplanlegging i Libya, deretter leder for FNs støtteoppdrag i landet.