Hopp til innhold
NUPI skole

I nyhetene og på plakaten under Arendalsuka

NUPI kan legge en svært vellykket uke i Arendal bak seg. Ikke gå glipp av høydepunktene!

Utviklingsminister Anne Beate Tvinnereim, NUPIs forskningssjef Ole Jacob Sending og stortingspolitiker Christian Tybring-Gjedde diskuterer den geopolitiske rivaliseringens betydning for norsk utviklingspolitikk.

Foto: NUPI

NUPI-forsker Karsten Friis satt i panelet da NATOs stabssjef Stian Jenssen sa: «Jeg tror at en løsning kan være at Ukraina gir opp territorium, og får et NATO-medlemskap i retur». 

Dette førte til oppstandelse og ble en av de store nyhetssakene fra Arendalsuka. Dog har Jenssen senere nyansert uttalelsen.

Både Friis og kollega Julie Wilhelmsen uttalte seg i kjølvannet av ytringen, og deltok på Dagsnytt 18, Nyhetsmorgen og Studio 2, og ble i tillegg intervjuet av flere andre norske medier.

 

Skjermdump: NRK

SE INNSLAGET PÅ DAGSNYTT 18 HER. 
 

Skjermdump: NRK

SE INNSLAGET PÅ NYHETSMORGEN HER. 

 

Kunstig intelligens og geopolitikk

Ellers har kunstig intelligens (KI), eller AI, dominert som tema under Arendalsuka.

Niels Nagelhus Schia, seniorforsker og leder for NUPIs senter for forskning på ny teknologi, ble invitert til Urix for å snakke om kunstig intelligens og geopolitikk. 

Han fortalte at dette kappløpet er vår tids «Oppenheimer moment» og at det for USA og Kina er en mye større risiko at den andre parten vinner enn at man utvikler teknologi som løper løpsk. Derfor blir regulering vanskelig, men også svært viktig.

Skjermdump: NRK

SE INNSLAGET PÅ URIX HER. 

 

Løp mellom panelene

NUPIs forskere deltok på en rekke seminarer i Arendal, og flere av dem måtte løpe mellom panelene for å drive forskningsformidling og delta i debatter om svært sprikende temaer.

Her kan du se hva våre forskere deltok på.

Blant annet vil vi trekke fram vårt eget seminar om Russland og Wagner i Afrika, som forsker 1 Morten Bøås og seniorforsker Kari M. Osland arrangerte. Dette seminaret kan du se her i sin helhet:


NUPI har også bidratt inn i debatten om Utviklingspolitikk ved et veiskille, som er en del av UDs respons-prosjekt. Der stilte blant annet NUPIs forskningssjef Ole Jacob Sending. Debatten kan du se her: 
 

 

Harald Stanghelle inviterte NUPI-forsker Julie, Kai Eide og Atle Grønn til en prat for å få en større forståelse av hva som skjer i Russland og hvorfor. Se samtalen her: 

 

 

Hvis du vil se sitater og oppsummering av arrangementene, følg @nupinytt på Instagram og se på «Arendalsuka 2023» under høydepunkter.

Her finner du oversikt over alle panelene NUPI-forskere deltok i.