Hopp til innhold
NUPI skole

Klima, fred og sikkerhet i Jemen

I et nytt faktaark ser forskere fra NUPI og SIPRIs Climate-related peace and Security Risks (CPSR) prosjekt på sammenhengen mellom klimaendringer, fred og sikkerhet i Jemen.
United Nations/Flickr

Jemen står over en av de verste humintære krisene i verden forårsaket av en kombinasjon av vedvarende konflikt, økonomisk krise og gjentakende naturmessige farer relatert til klimaendringer. Disse farene inkluderer økt temperatur, stigene havnivå og endrede nedbørsmønstre, som forårsaker flom, tørke, redusert vanntilgjengelighet og jordforringelse. Klimaendringene forverrer sårbarheter, truer livsgrunnlaget og påvirker eksisterende konflikter. 

  • Ekstreme værhendelser har ødelagt vanningsanlegg og ført til tap i landbruksnæringen i Jemen, og dermed økt mat- og levebrødusikkerhet. 
  • Langvarig konflikt, klimarelaterte katastrofer og akutt vannmangel har forverret tvungen migrasjon og fordrivelse i landet. 
  • Ettersom klimaendringene legger ytterligere press på vann- og landressursene kan lokale væpnede aktører tilpasse sin taktikk deretter og målrette kritiske miljøinfrastruktur og naturressurser for deres vinning. 
  • Uformelle og lokale løsningsmekanismer spiller en viktig rolle i å forhindre konflikt over land og vann i Jemen, men de har over tid blitt degradert av et sentralisert “patronage network” og væpnet konflikt. I fravær av sterk miljøstyring og tidlig varslingssystemer vil klimarelaterte ekstremværhendelser sannsynligvis føre til økte konflikter rundt naturressurser. 

Jemen er midt i en langvarig poltisk, humanitær og utviklingskrise, inkludert en langvarig væpnet konflikt preget av konkurranse om statlig kontroll mellom den internasjonalt anerkjente jeminittiske regjeringen, ledet av Presidential Leadership Council og støttet av den saudiarabisk-ledede koalisjonen, og Houthi-bevegelsen med forbindelser i Iran. Fra april 2022 til oktober 2022 resulterte en FN-meglet våpenhvile til en betydelig reduksjon i vold. Mens våpenhvilen formelt utløp i oktober, fortsetter de fleste av dets elementer å holde. Parallelt har Oman lagt til rette for forhandlinger mellom Saudi-Arabia og houthiene, noe som øker forventningene om fremgang for å få slutt på konflikten. Konflikten har ført til ødeleggelse av nøkkelinfrastrauktur og forstyrret tilbudet av allerede begrensede sosiale tjenester. Det internasjonale samfunnet bør øko sin støtte for å ta tak i matusikkerhet, vannutfordringer og mangel på tilgang til helsetjenester og andre grunnleggende sosiale tjenester, samtidig som de legger vekt på langsiktig, klimarobust og bærekraftig utvikling i Jemen. 

Du kan lese faktaarket og dets anbefalinger her. EN PDF-versjon av faktaarket kan lastes ned her.

 

Videre lesning:

 

Flere faktaark i denne serien:

Temaer

  • Midtøsten og Nord-Afrika
  • Konflikt
  • Klima
  • FN
Relevant innhold
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Climate-related Peace and Security Risks