Verden kan stå overfor et nytt kjernevåpenkappløp etter at USA og Russland nylig trakk seg fra INF-avtalen.

I denne episoden av NUPI Podcast, som ble tatt opp på NUPI-seminaret Mot et nytt våpenkappløp i Europa og Asia? 11. mars, diskuterer fire eksperter på sikkerhetspolitikk dette sikkerhetspolitiske bildet.

Du hører Espen Barth Eide, tidligere utenriks- og forsvarsminister, i samtale med seniorforskerne Sverre Lodgaard, Henrik Stålhane Hiim og Pernille Rieker (NUPI).

Hvis INF-avtalen kollapser - hva blir konsekvensene?

Russland og USA har klaget på at INF-avtalen ikke omfatter Kina. I tillegg til nye amerikanske mellomdistansemissiler i Europa, er det mulig INF-avtalens kollaps vil føre til at USA utplasserer nye missiler i Asia.

Blant spørsmålene som sto på agendaen under arrangementet, og som du hører mer om i podcast-episoden, var: Hvordan ser fremtiden ut for internasjonal rustningskontroll? Er det stor fare for et nytt våpenkappløp? Hvordan vil det i så fall påvirke internasjonal sikkerhet i Europa og Asia?

Se også:

Ekspertene trekker blant annet de lange linjene fra den sikkerhetspolitiske tekningen under den kalde krigen, til dagens situasjon.

- Kanskje farligere enn noensinne

- Jeg er ganske sikker på at risikoen for bruk av atomvåpen er betydelig høyere nå enn under den kalde krigen. Sannsynligheten for armageddon er lavere, altså at alle atomvåpnene brukes på en gang og jorden går til grunne i et jafs. Det er nok mindre sannsynlig enn det var på en dårlig dag under den kalde krigen, sa Espen Barth Eide (Ap) på seminaret.

Men ifølge Eide er risikoen for en viss bruk av atomvåpen er sannsynligvis høyere enn den noen gang har vært.

- Og det står i en skarp kontrast til den tross alt begrensede interessen det er. Jeg vokste jo opp med at dette var spørsmål nummer én. Vi gikk i demonstrasjonstog hele tiden rundt 1980, og det var et kjempestort fokus og veldig relevant. Det preget landsmøter i viktige partier og det var et veldig tungt og sentralt tema. Det er det ikke nå, og det strider litt imot at dette kanskje er farligere nå enn noensinne.

Vil du vite mer? Sjekk ut temasiden vår om sikkerhetspolitikk, og få med deg disse Hvor hender det?-artiklene om nedrustning, rakettskjold og sikkerhetspolitikk: