Krig i Europa – Hva skjer med Nordens forsvars- og sikkerhetspolitikk?

Hvilken diagnose kan vi sette på Norden? Og hvordan ser bildet ut nå som Russland har invadert Ukraina?

Norge, Danmark og Island har NATO i ryggen. Men verken Sverige eller Finland er medlem i NATO. Og Norge og Island er ikke med i EU. Hvor enkelt er det å samarbeide for de nordiske landene, når de har så forskjellige tilknytninger? Blir krigen i Ukraina et vendepunkt for sikkerhets- og forsvarspolitikken i Norden? Er det sannsynlig at Finland og Sverige vil søke seg til NATO nå?

Før Ukraina-krigen så NUPI-forskerne Kristin Haugevik og Øyvind Svendsen på hvordan Norge, Danmark, Sverige og Finland oppfører seg i sikkerhets- og forsvarspolitikken sammen med nordiske kolleger i en rapport som kan lastes ned gratis her. I denne episoden av Utenrikshospitalet, dykker vi dypere ned i dette.

Programleder er kommunikasjonsrådgiver Ane Teksum Isbrekken.

 

Propaganda og ytringsfrihet i Russland

Hva er det som har skjedd med ytringsfriheten i Russland? Og hvilke følger har dette for de det gjelder? Tror russerne på Putins narrativ om invasjonen i Ukraina? Og hvordan ser fremtiden for ytringsfrihet i Russland ut? 

Denne episoden er med NUPI-forsker Natalia Moen-Larsen og seniorforsker ved IFS Håvard Bækken. Podkasten ledes av Marie Furhovden.

 

Hvorfor er vi redde for Huawei?

Har du sett tallet 5 og bokstaven G poppe opp øverst på mobilen din i det siste?

Episode to av Utenrikshospitalet ser sammen med seniorforsker Karsten Friis (NUPI) og direktør Olav Lysne (SimulaMet) nærmere på hva som egentlig gjør at kinesiske selskaper som Huawei har blitt en sikkerhetstrussel i USA og Europa. Hva er egentlig legitim frykt for sikkerhet, og hva er et resultat av maktkamp? Kan man i det hele tatt skille de to fra hverandre? Og ser bildet annerledes ut i USA og Europa, når det gjelder hvordan vi forholder oss til Kina? Og hvordan forholder Norge seg til alt dette?

 

Hacker telefonen din fra tusenvis av mil unna – uten at du merker det

Teknologi som kan overvåke telefonen din kan forhindre terrorisme og kriminalitet. Men hva skjer når teknologien som i utgangspunktet skulle bidra til en bedre verden, havner i hendene på ikke-demokratiske regimer? Og hvem har ansvaret for å sørge for at det ikke skjer?

NUPI-forsker Lars Gjesvik og tidligere NUPI-kollega Johann Ole Willers har sammen med Winnona DeSombre (Belfer Centre, Harvard Kennedy School) undersøkt hvordan overvåkningsteknologi utviklet for statlige aktører, markedsføres mot også ikke-demokratiske regimer.

I denne første episoden av NUPIs nye podkast-satsning Utenrikshospitalet, går Gjesvik og Willers i dybden på denne teknologien, og de problematiske sidene ved den.