Hopp til innhold
NUPI skole

Stemmene som kan forme sikkerheten i Europa

Hvordan vil valgene i Storbritannia og USA påvirke europeisk sikkerhet?
ML4A6375 cropped.jpg

2024 blir et viktig valgår på begge sider av Atlanterhavet.

President Joe Biden og tidligere president Donald Trump kjemper nok en gang mot hverandre i årets presidentvalg. Uansett utfall vil dette valget få konsekvenser for nordeuropeisk sikkerhet, på ganske forskjellige måter.

Biden utrykker forståelse for hvor viktig NATO er for Europa, men med en økende trussel fra Kina, er det slik at amerikanske ressurser vil fortsette å rettes mot Indo-Stillehavsregionen? Vil en ny Trump-administrasjon være like kritisk og skeptisk til forpliktelser overfor europeiske land og NATO? Uansett ser det ut til at Europa må være forberedt på å ta større ansvar for sin egen sikkerhet.

Storbritannia skal ha nyvalg allerede 4. juli i år. Meningsmålinger viser at britene er klare for et politisk skifte, og at Labour kan bli det nye regjeringspartiet. Hva vil denne politiske endringen bety for europeisk sikkerhet? Hvordan vil Labours Keir Starmer og en eventuell Trump-administrasjon samarbeide om sikkerhet og forsvar?

Ny podkast-episode

I denne episoden av NUPI-podkasten "The World Stage" tar vi en nærmere titt på hvordan valgene i USA og Storbritannia vil påvirke nordisk sikkerhetspolitikk.

Lytt til episoden her: 

Her hører du fra Max Bergmann, direktør for Europa, Russland og Eurasia-programmet ved CSIS, Neil Melvin, direktør for internasjonal sikkerhet ved RUSI og Forsker 1 ved NUPI, Karsten Friis.

Samtalen ledes av Gine R. Bolling, vitenskapelig assistent ved NUPI.

Podkast-episoden er basert på en rapport skrevet av Max Bergmann, Karsten Friis og Ed Arnold, som er seniorforsker innen europeisk sikkerhet ved RUSI. Rapporten er publisert som en del av forskningssamarbeidet mellom CSIS, RUSI og NUPI om transatlantisk sikkerhet og er finansiert av Utenriksdepartementet.

Relevant innhold
Forskningsprosjekt