I USA, Russland og en rekke EU-land har det nasjonale og ofte populistiske høyre fått stadig mer innflytelse. Mens vi vet relativt mye om hvordan disse ideologiene påvirker innenrikspolitikk, og hva slags tanker de har om temaer som nasjonalstaten og innvandring, vet vi overraskende lite om hva slags tanker de har om internasjonal politikk: hva er alternativene til den globale liberale orden? Dette gjelder både spørsmål om utenriks- og sikkerhetspolitikk, institusjoner som FN og folkerett og bredere spørsmål om konservative alternativer til liberal ideologi, sivilisasjon og modernitet - herunder hva som utgjør en 'god stat'.
Prosjektet på NUPI vil se nærmere på den internasjonale ideologien hos det nye høyre i Russland, USA og Europa, og studere den økende konservative motstanden mot den liberale verdensordenen: hvilke alternative verdensbilder er det som skisseres? Hvor enes de, og hvor enes de ikke? Prosjektet vil avslutningsvis vurdere hvilke konsekvenser disse ideologiene kan ha for norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Teoretisk har det som formål å i) bringe studiet av ideologi mer inn i fagfeltet IR, ii) diskutere båndene mellom den nasjonale høyresiden og konservatisme og realisme i politisk teori.
Det 3-årige prosjektet på NUPI er delvis finansiert av Forsvarsdepartementet, og er ledet av Minda Holm. Hun skriver doktorgrad om tematikken ved Universitetet i København, Institutt for Statsvitenskap (veileder Prof. Ole Wæver), og er også tilknyttet Dansk Institutt for Internasjonale Studier (DIIS).
Prosjektet er også finansiert av et større internasjonalt forskningsprosjekt om det nye høyre og internasjonal politikk finansiert av det danske Velux Fondet. Prosjektleder for Velux-prosjektet er Dr Vibeke Schou Tjalve (DIIS), som vil bidra til prosjektet på NUPI med sin ekspertise på det amerikanske nye høyre. De andre samarbeidspartnerne er Professor Michael C. Williams (Universitetet i Ottawa), og Dr Jean Francios Drolet, Universitetet Queen Mary.
Denne kronikken ble publisert 10.09.22 I sommer var det mange som reagerte sterkt da Ungarns statsminister Viktor Orbán snakket om å stå imot ‘raseblanding’. «Vi er villige til å blande oss med hverandre, men vi ønsker ikke å bli et raseblandet folk,» uttalte Orbán i en tale.
Den faglige debatten om fascisme er mer sober enn den politiske.
Putins krig setter støttespillerne hans i en skvis.
Kampen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoners (LHBT) rettigheter er også polarisert i internasjonal politikk.
De kalles gjerne populister, antiliberale og Russland-vennlige – men er det så enkelt?
Det går å være radikal og konservativ på en gang, skriver Minda Holm i denne kronikken.
Myndighetene i USA og Russland deler en frykt for motmakt, skriver NUPI-forsker Minda Holm i denne kronikken.
Minda Holm skriver om ideologien som forener populister og intellektuelle.
Det ytre høyre normaliseres - også i Norge, skriver Minda Holm i Dagsavisen.
Minda Holm skriver om forholdet mellom Polen og Ungarn.
Lederne i Ungarn, Polen og Russland snakker om å beskytte andre kristne – og om å redde Europa fra seg selv, skriver Minda Holm.
30 år etter murens fall er verden mer preget av kontinuitet enn endring, skriver Minda Holm.
NUPI-forsker Minda Holm skriver om Russland og den liberale ideen i Dagsavisen.
Båndene mellom Russland og ytre høyre i Europa er mer kompliserte enn man kan få inntrykk av i vestlig media, skriver Minda Holm i Dagsavisen-kronikk.
Bannons forsøk på å samle europeiske høyrepopulister har mislykkes. Nå prøver ltalias innenriksminister på det samme, skriver Minda Holm i Dagsavisen-kronikk
Det er for lettvint å skylde på etterpåklokskap når det gjelder norsk deltakelse i Libya, skriver Minda Holm.
Minda Holm skriver om hatet mot filantropen og investoren George Soros i Dagsavisen-kronikk.
USA bryter konsekvent de verdiene de selv forfekter, skriver Minda Holm.
Russiske Aleksander Dugin og amerikanske Steve Bannon bygger høyreradikale nettverk i Europa, skriver Minda Holm .
«Tradisjonelle familieverdier» blir stadig oftere brukt for å rettferdiggjøre stigmatisering.
Vibeke Schou Tjalve, Danish Institute of International Studies (DIIS)