Wagner-gruppen har ikke bare vært en nøkkelspiller i krigen i Ukraina, men har også omfattende aktiviteter i Afrika. De er sterkt til stede i Mali, Den sentral-afrikanske republikk, Libya, Sudan og flere andre afrikanske land, med interesser i lokale gull- og diamantgruver. Her opererer Wagner som et privat sikkerhetsselskap i nisjemarkeder som vestlige land og andre private sikkerhetsfirmaer har unngått.

Deres mislykkede forsøk på å kaste deler av Russlands militære ledelse betyr ikke nødvendigvis at Wagner-sagaens endelikt er nært forestående. De har potensielle baser i Belarus, Sentral-Afrika eller Mali hvor operasjoner kan fortsette. Det er også mulig at Wagner fortsetter som flere frittstående enheter, med begrenset samarbeid seg imellom. I dette seminaret diskuterer vi både hvordan Wagner har operert på det afrikanske kontinentet, hva de har lykkes med og hvor de har feilet, og hvordan dette fenomenet kan utvikle seg i tiden fremover.

Morten Bøås, seniorforsker på NUPI som har studert afrikanske konflikter i en årrekke, og Maren Sæbø, frilansjournalist som fokuserer på afrikanske spørsmål og som nylig returnerte fra Sør-Sudan, vil delta. Begge har fulgt med på Wagner-gruppens aktiviteter i Afrika. Kari Osland, seniorforsker på NUPI, som forsker på fred og konflikt i Sahel og på Balkan, skal lede samtalen.