Hopp til innhold
NUPI skole
Putin og Kadyrov_NTB_IMAGO_Mikhail Metzel_small.png

Arrangement

Den russiske føderalisme-modellen: Endrer dynamikken mellom sentrum og regioner seg i krigstid?

Hvordan har Russlands krig mot Ukraina påvirket forholdet mellom sentrum og regioner i Russland?
17 april 2024
09:00 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

 • Russland og Eurasia
 • Styring
 • Seminar
 • Fysisk
 • Engelsk

Irina Busygina vil presentere hovedargumentene fra sin nylig publiserte bok Non-Democratic Federalism and Decentralization in Post-Soviet States' (2024), som hun har skrevet sammen med Mikhail Filippov, på dette seminaret. Boken er basert på mange års forskning på dynamikken mellom sentrum og regionene, og sammenligner tilfellene Russland, Ukraina og Kasakhstan. Boken undersøker hvordan lederne av Russland, Ukraina og Kasakhstan har klart å utnytte føderalisme og desentralisering som nyttige verktøy for å hjelpe dem med å bevare kontroll, unngå politisk ustabilitet og for å skyve skyld over på de regionale myndighetene i tider med kriser og politikkfeil.

KLIKK HER FOR Å MELDE DEG PÅ

Seminaret vil ta for seg innvirkningen av Russlands krig mot Ukraina på forholdet mellom sentrum og regioner i Russland, og ta opp følgende spørsmål: Hva er regionenes rolle i krigen? I hvilken grad, og hvordan, er forholdet mellom sentrum og regioner en del av motstandsdyktigheten til det autoritære systemet i Russland? Hva kunne være potensielle vippepunkter i dette forholdet? Og finnes det noen tegn på at Russlands sentrum-regioner-modell forvitrer?

Irina Busygina er fellow ved Davis Center for Russian and Eurasian Studies ved Harvard University. Tidligere arbeidet hun som professor i sammenlignende politikk ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (Higher School of Economics i St. Petersburg, Russland) og ledet senteret for komparative governance-studier. Hennes forskningsinteresser inkluderer komparativ føderalisme og desentralisering, samt russisk innenriks- og utenrikspolitikk. Blant hennes nyeste bøker er " Russia-EU Relations and the Common Neighbourhood: Coercion versus Authority" (Routledge, 2018) og " Non-Democratic Federalism and Decentralization: A post-Soviet Perspective" (Routledge, november 2023, skrevet sammen med Mikhail Filippov).

Etter Busygina sitt foredrag vil seniorforsker Matthew Blackburn (NUPI) og forsker 1 Jørn Holm-Hansen (NIBR, OsloMet) gi kommentarer og diskutere. Moderator er Kristin Fjæstad (NUPI).

Seminaret streames på NUPIs YouTube-kanal.

Seminaret er organisert i samarbeid med Norsk institutt for by- og regionforskning/OsloMet og det norske Russlandsnettverket (RUSSNETT), finansiert av Norges forskningsråd.

 

Bidragsytere

Irina Busygina
Forsker, Davis Center for Russian and Eurasian Studies, Harvard University
Matthew Blackburn
Seniorforsker
Jørn Holm-Hansen
Forsker I, NIBR, OsloMet

Relaterte prosjekter

russnett_bile.jpg
Forskningsprosjekt
2021 - 2024 (Pågående)

Russlandsnettverket (RUSSNETT)

Russlandsnettverket (RUSSNETT) er et nasjonalt, tverrfaglig nettverk for forskere som arbeider med problemstillinger knyttet til russisk politikk og samfunnsutvikling....

 • Russland og Eurasia
 • Russland og Eurasia
17 april 2024
09:00 Europe/Oslo
Språk: Engelsk
NUPI
Seminar

Temaer

 • Russland og Eurasia
 • Styring
 • Seminar
 • Fysisk
 • Engelsk