Hopp til innhold
NUPI skole

Hvordan påvirker klimaendringene fred og sikkerhet?

Siden 2021 har NUPI og SIPRI analysert sammenhengene mellom klima, fred og sikkerhet i ulike land og regioner av betydning for Sikkerhetsrådet. Her er forskernes hovedfunn.

En MINUSMA-soldat på patrulje i Mali i 2019. FNs fredsbevarende styrke til Mali avsluttet offisielt oppdraget tidligere denne måneden, etter ti år i landet.

Foto: Marco Longari / AFP / NTB

Klimaendringene har skremmende innvirkning på samfunn og økosystemer. Det er også stadig tydeligere bevis for hvordan klimaendringene påvirker fred og konflikt, noe som også gjenspeiles i diskusjonene i FNs sikkerhetsråd.

NUPI og SIPRI har analysert sammenhengene mellom klima, fred og sikkerhet i land og regioner som er på agendaen til FNs sikkerhetsråd. Funnene er publisert gjennom en serie faktaark. Denne publikasjonen oppsummerer fire hovedfunn:

  1. betydningen av levebrød for klimarelaterte sikkerhetsrisikoer
  2. hvordan klimaendringer på et sted kan føre til sikkerhetsrisikoer et annet sted
  3. samspillet mellom klimaendringer og nye samt eksisterende konfliktrisikoer
  4. konflikt som et samfunnsmessig svar på klimaendringer

Rapporten avslutter med anbefalinger om hvordan FNs sikkerhetsråd kan bidra til å møte de komplekse utfordringene som klimaendringene fører med seg.

Siden 2021 har NUPI og SIPRI laget analyser om klima, fred og sikkerhet i land og regioner på Sikkerhetsrådets agenda. For å støtte Norge under medlemskapet i Sikkerhetsråd i 2021–2022 publiserte NUPI og SIPRI sammen elleve faktaark som dekker ni land på Sikkerhetsrådets agenda (Afghanistan, Den sentralafrikanske republikk, Colombia, Etiopia, Irak, Mali, Somalia, Sør-Sudan, Sudan) samt Sahel-regionen.

Faktaarkene er basert på gjennomgang av akademisk og såkalt grå litteratur, samt konsultasjoner med departementer, FN-delegasjoner og -byråer, samt land- og områdeeksperter.

 

Videre lesning:

 

Faktaark fra CRSP-prosjektet:

Relevant innhold
Forskningsprosjekt
Forskningsprosjekt
Climate-related Peace and Security Risks