Hopp til innhold
NUPI skole

PODKAST: Hvordan utfordrer ad hoc-koalisjoner internasjonale organisasjoner?

I en ny episode av NUPI-podkasten The World Stage ser vi nærmere på konsekvensene av ad hoc-koalisjoner, og hvordan de påvirker etablerte internasjonale organisasjoner, som Den afrikanske union.
Foto: NTB

Personer

Malte Brosig
Department of International Relations, University of the Witwatersrand, South Africa
John Karlsrud
Forsker 1
Ole Jacob Sending
Forsker 1, leder for Senter for Geopolitikk

Ad hoc-koalisjoner (AHC-er) øker i omfang, spesielt i Afrika. Denne utviklingen tvinger frem to viktige spørsmål: Hvilke konsekvenser har disse koalisjonene for de etablerte internasjonale organisasjonene innenfor global sikkerhet? Og hvordan kan denne trenden, som opererer parallelt med internasjonale organisasjoner, forstås?

Dette har Malte Brosig og John Karlsrud undersøkt i en ny artikkel i tidsskriftet International Affairs. Sammen har de sett nærmere på innsatsgruppen Multinational Joint Task Force (MNJTF) som kjemper mot Boko Haram. Hvordan har denne innsatsgruppen innflytelse på Den afrikanske union? Brosig og Karlsrud lanserer begrepet deinstitusjonalisering og hva som kjennetegner denne prosessen i forholdet mellom ad hoc-koalisjoner og etablerte internasjonale organisasjoner.

Blant annet peker forfatterne på tre årsaker til deinstitusjonalisering; mangel på kapasitet for problemløsning, begrenset tilpasningsdyktighet og stiavhengighet.

I denne episoden av NUPI-podkasten The World Stage, har NUPIs Ole Jacob Sending satt seg ned med Brosig og Karlsrud for å grave litt dypere inn i artikkelen og dens hovedfunn. 

Lytt til episoden her: 

Eller se den på YouTube her:

Temaer

  • Afrika
  • Styring
  • Internasjonale organisasjoner
  • FN
  • AU

Personer

Malte Brosig
Department of International Relations, University of the Witwatersrand, South Africa
John Karlsrud
Forsker 1
Ole Jacob Sending
Forsker 1, leder for Senter for Geopolitikk
Relevant innhold
Forskningsprosjekt