Hopp til innhold
NUPI skole

Arrangement

Lanseringsseminar: 20 år etter 9/11

Konsortium for forsking på terrorisme og internasjonal kriminalitet har gleda av å invitere til lanseringsseminar i samband med utgivinga av fokusnummeret av tidsskriftet Internasjonal Politikk «20 år etter 9/11» redigert av Rita Augestad Knudsen og Ole Martin Stormoen, med bidrag frå Julie Wilhelmsen, Anders Romarheim, Cecilie Hellestveit, Gro Nystuen, Halvard Leira og Benjamin de Carvalho.
15 september 2021
11:30 Europe/Oslo
Språk: Norsk
NUPI/Livestream til Facebook og Youtube
Seminar

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Terrorisme og ekstremisme
  • NATO
  • Utenrikspolitikk
  • Norsk
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt

Om seminaret:

På dette seminaret ser vi tilbake på utviklinga av dei 20 åra som har gått sidan 2001. Seminaret presenterer bidraga som klargjer narrativa til terrorkrigen, forholdet mellom USA og Russland, og folkeretten. Her vil artikkelforfattarane gi innsikt i sjølve narrativet om ein krig mot terrorisme og korleis dette har utvikla seg over tid, Russlands partnarskap med USA, Russlands oppfatning av årsakene til internasjonal terrorisme og korleis krigen mot terror skal utkjempast, i tillegg til folkerettslege hovudproblemstillingar som oppstod i åra etter 2001.

Fokusnummeret av IP kan du lese her.

Seminaret tar eit steg tilbake og ser på heilskapen i arven frå 11. september og krigen mot terror som følgde, med søkjelys på internasjonal politikk og internasjonal tryggleik.

Seminaret blir leidd av seniorforskar Rita Augestad Knudsen og Ole Martin Stormoen.

Du kan følgje seminaret, som blir arrangert av Konsortium for forsking på terrorisme og internasjonal kriminalitet, direkte på YouTube-kanalen  vår.

Bidragsytarar:

Anders Grindlia Romarheim (f. 1976) er Cand. Polit. med hovudfag i statsvitskap frå Universitetet i Oslo (UiO). Hovudoppgåva blei levert i 2005 og omhandla bruken til Bush-administrasjonen av propaganda i krigen mot terrorisme. I perioden 2003-2006 var Romarheim tilsett ved Norsk utanrikspolitisk institutt med blant anna prosjektleiaransvar for terrorismeforsking. I perioden 2003-2005 var han kurskoordinator og forelesar ved UiOs sommarskule (ISS) for internasjonale studentar. Han har ei doktorgrad i War Studies frå King's College, London. Han er spaltist i Morgenbladet.

Cecilie Hellestveit er cand.jur frå universitetet i Bergen og har den juridiske doktorgrada si (phd) i folkerett frå Universitetet i Oslo (2014) med hovudfokus på borgarkrigar og reglane i folkeretten for maktbruk og konfliktar. Heillestveit er også samfunnsvitar med område- og konfliktstudiar frå Bergen, Frankrike, Tyskland og Midtausten. Heillestveit har vore tilknytta ei rekkje forskingsinstitusjonar i inn- og utland der ho har arbeidd med krigsfolkeretten, menneskerettar i konflikt, menneskerettar i islam og reguleringa til folkeretten av ny teknologi (LAWS, konvergerande teknologiar og cyber). Heillestveit var medlem av regionale etiske komitear for medisinsk forsking frå 2005-2012, UNE (2005-2011) og har vore rådsmedlem i Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) sidan 2015. Heillestveit gav ut i 2020 boka krigsfolkeretten – Noreg og vår tids krigar saman med Gro Nystuen (Universitetsforlaget 2020). Ho er tilknytta Norwegian Institute of International Law (NAIL) og er tilsette i ein 20 % stilling i NIM.

Julie Wilhelmsen er seniorforskar på NUPI. Ho har doktorgrad i statsvitskap og arbeider med russisk utanriks- og tryggingspolitikk, radikalisering av islam i Eurasia og kritiske tryggingsstudiar. Dei to Tsjetsjenia-krigane etter Sovjetunionens fall har vore sentrale tema i Wilhelmsens forsking. Wilhelmsen er ein aktiv deltakar i den offentlege debatten om internasjonal politikk og var i 2012-2016 medredaktør for tidsskriftet Internasjonal Politikk. I 2014-2015 var ho medlem av regjeringas Ekspertgruppe for forsvaret av Noreg. Frå 2019 til 2021 er ho ein av ekspertane i Cooperative Security Initiative (CSI). CSI er eit initiativ som skal skape nye idear og merksemd rundt tryggingssamarbeid og multilateralisme gjennom OSSE, med mål om å byggje eit tryggare Europa.'

Rita Augestad Knudsen er seniorforskar på NUPI i forskingsgruppa for tryggleik og forsvar og arbeider spesielt med kontraterror og anti-radikalisering. Ho er dagleg leiar i Konsortiet for Forsking på Terrorisme og Internasjonal Kriminalitet, og knytte til C-REX (Senter for Ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo). Rita Augestad Knudsen har kompetanse på terrorisme- ekstremisme- og radikaliseringsrelaterte risikovurderingar, begripe 'radikalisering', og Storbritannias kontraterror-arbeid, i tillegg til historia til sjølvråderettsomgrepet i internasjonal politikk og i folkeretten, og dessutan Balkan, spesielt Kosovo. Publikasjonane hennar inkluderer analysar av internasjonalt tryggingssamarbeid om sanksjonar og internasjonal statsbygging, og doktorgrada hennar i internasjonal historie/idéhistorie frå London School of Economics and Political Science dreidde seg om ‘self-determination' og fridom i internasjonal diskurs.

Ole Martin Stormoen er stipendiat tilknytta NUPIs forskingsgruppe for tryggleik og forsvar, og har tidlegare vore forskingsassistent og koordinator for Konsortiet for forsking på terrorisme og internasjonal kriminalitet. Stormoens doktorgrad analyserer norsk strategisk kultur, og undersøkjer korleis strategisk kultur blir endra, og kva mekanismar som kan forklare slike endringar. I tillegg til forsvars-, tryggleiks-, og utanrikspolitikk, er hans forskingsinteresser årsaker til politisk vald, terrorisme og ekstremisme, med hovudfokus på jihadisme, og ulike mottiltak mot desse. Han har ei mastergrad i Freds- og konfliktstudiar frå Universitetet i Oslo, og har også studert arabisk og midtaustenstudium ved UiO. Hans masteroppgåve er ein systematisk gjennomgang av forskinga omkring årsakene til jihadistisk terrorisme. Han har i tillegg ei bachelorgrad i historie og har arbeidserfaring frå m.a. Krigsskolen, Forsvaret (Kosovo Force), og som miljøarbeidar innan psykisk helse.

 

Program:

Innleiing og presentasjon av bidragsytarar: Rita Augestad Knudsen og Ole Martin Stormoen

Narrativa til terrorkrigen – Anders Romarheim

Krigen mot terror – eit vanskeleg bindemiddel mellom Russland og USA – Julie Wilhelmsen 

Folkeretten og 11. september – Cecilie Hellestveit. 

Spørsmål frå salen

Talere

Julie Wilhelmsen
Forsker 1
Ole Martin Stormoen
Forsker
Rita Augestad Knudsen
Seniorforsker
Anders Romarheim
Cecilie Hellestveit
Folkerettsinstituttet
15 september 2021
11:30 Europe/Oslo
Språk: Norsk
NUPI/Livestream til Facebook og Youtube
Seminar

Temaer

  • Sikkerhetspolitikk
  • Terrorisme og ekstremisme
  • NATO
  • Utenrikspolitikk
  • Norsk
  • Seminar
  • Fysisk og digitalt