Hopp til innhold
NUPI skole

Drømmen om Europa

Bannons forsøk på å samle europeiske høyrepopulister har mislykkes. Nå prøver ltalias innenriksminister på det samme, skriver Minda Holm i Dagsavisen-kronikk
Bildet viser Steve Bannon foran USAs flagg
Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

(Dagsavisen): Amerikanske Steve Bannon får for tiden mye oppmerksomhet i norsk media. Han er invitert til Bergen i mai i forbindelse med Nordiske Mediedager, og mange er opprørte.

Flere har argumentert for såkalt scenenekt. Enkelte har ment at han egentlig ikke er særlig viktig, og at som med monsteret under sengen, forsterker man hans makt ved å gi ham oppmerksomhet.

Bannon er den tidligere bankmannen, mediesjefen og filmprodusenten som tok over ledelsen for Donald Trumps valgkampanje i august 2016. Frem til sommeren etter var han Trumps sjefstrateg i Det hvite hus.

Bannon hadde lenge drømt om en amerikansk versjon av den europeiske høyrepopulismen. Med Bannon på laget ble Trumps agenda om nasjonalisme og antiglobalisme tydeligere. Sommeren 2017 ble Bannon imidlertid kastet ut av administrasjonen på grunn av interne uenigheter. Forholdet til Trump er nå kjølig. Trump uttalte sågar i fjor at det eneste Bannon egentlig gjør godt, er å fremstille seg selv som viktigere enn det han egentlig er.

Siden sommeren 2018 har Bannon fått mye oppmerksomhet for «Bevegelsen», et forsøk på å samle høyrepopulistiske krefter i Europa. Når Bannon nå er i europeisk og amerikansk media - og det er han ofte - er det stort sett på grunn av det arbeidet.

Bannons uttalte mediestrategi har lenge vært å nå ut til såkalt «mainstream» media. Han mener Republikanerne i USA har beveget seg i ekkokamre, og at det er langt viktigere å nå ut til sine meningsmotstandere. Opplegget i Bergen og den oppmerksomheten det får passer dermed strategien hans godt.

Da «Bevegelsen» ble lansert i 2018 var det med betydelig fanfare.

Bannon gjorde et stort poeng ut av at høyrepopulistene i Europa var altfor uorganiserte. Han skulle selv utgjøre «den globale infrastrukturen for den globale populistiske bevegelsen». Bevegelsen skulle bruke opptil 50 millioner dollar i forkant av valget til Europaparlamentet mai 2019, ansette 15 medarbeidere og være en valgkampsentral for høyrepopulister.

Per dags dato har de imidlertid kun én ansatt, og en planlagt samling i november 2018 har blitt utsatt flere ganger.

Dette er de første avsnittene av Minda Holms kronikk "Drømmen om Europa", publisert i Dagsavisen 23. april 2019. Hele kronikken leser du gratis her.

Flere kronikker av Minda Holm:

Temaer

  • Europa
  • Nord-Amerika
  • Nasjonalisme