Hopp til innhold
NUPI skole

«Ingen enkeltperson er hatet så mye av både det nasjonalistiske og ekstreme høyre som ungarsk-amerikanske George Soros»

Minda Holm skriver om hatet mot filantropen og investoren George Soros i Dagsavisen-kronikk.
Bildet viser en anti-Soros-plakat med teksten "Ikke la Soros få le sist".

ANTI-SOROS: «99 prosent er mot illegal innvandring. Ikke la Soros få le sist,» står det på en anti-Soros-plakat som ble klistret opp rundt omkring i den ungarske hovedstaden i fjor.

Foto: NTB Scanpix

ANTI-SOROS: «99 prosent er mot illegal innvandring. Ikke la Soros få le sist,» står det på en anti-Soros-plakat som ble klistret opp rundt omkring i den ungarske hovedstaden i fjor.

Foto: NTB Scanpix

(Dagsavisen): I oktober var den ungarsk-amerikanske milliardæren George Soros den første som fikk tilsendt en rørbombe i posten av en høyreradikal Trump-sympatisør. Noen uker tidligere hadde president Trump anklaget Soros for å ha betalt demonstrantene mot høyesterettsdommer Brett Kavanaugh. Det stemte ikke: Soros hadde gitt øremerkede midler over lengre tid til en organisasjon som enkelte demonstranter var knyttet til, men ikke finansiert demonstrasjonene mot Kavanaugh.

Ansiktet til Soros kom også opp i en kampanjefilm for Trump i 2016, med negativ referanse til «globale spesielle interesser». I det republikanske partiet i USA er misnøyen mot ham utbredt og uttalt.

I Texas har den lokale republikanske partigruppen en underskriftskampanje gående: «Stopp George Soros». Rudolph W. Giuliani, advokat for Trump og tidligere borgermester i New York, delte i oktober en Twitter-melding hvor Soros ble stemplet som antikrist. Trump åpnet nylig selv for en konspirasjonsteori om at Soros finansierer migrant-karavanen på vei fra Mellom-Amerika til USA.

Det finnes det ingen bevis for. I de mange konspirasjonsteoriene om Soros blir fakta konsekvent forvrengt.

Dette er første avsnitt av en kronikk Minda Holm har skrevet for Dagsavisen-spalten Internasjonalen. Kronikken kan leses i din helhet i Dagsavisen.

Minda Holm jobber for tiden med prosjektet World of the Right: Alternative visions of global order (WoR) som ser nærmere på det "nye høyre" i land som Russland, USA og Polen, og studerer hva slags alternative tanker og visjoner disse bevegelsene har for internasjonal politikk.

Les flere kronikker av Minda Holm:

Temaer

  • Styring