Hopp til innhold
NUPI skole

KRONIKK: Familien i internasjonal politikk

«Tradisjonelle familieverdier» blir stadig oftere brukt for å rettferdiggjøre stigmatisering.

For fjerde året på rad forbød tyrkiske myndigheter Pride-paraden i Istanbul. Aktivister som likevel møtte opp i sentrum ble møtt av politi med hunder og tåregass.

Foto: NTB Scanpix

For fjerde året på rad forbød tyrkiske myndigheter Pride-paraden i Istanbul. Aktivister som likevel møtte opp i sentrum ble møtt av politi med hunder og tåregass.

Foto: NTB Scanpix

(Dagsavisen): Lørdag hadde Oslo Pride rekordoppmøte med 40.000 deltakere og 200.000 tilskuere. Samme helg hadde Pride-komiteen i Istanbul fått forbud om å arrangere parade, noe de valgte å trosse. Fra 2003 til 2014 var Pride-parader lovlig i Tyrkia, med 100.000 deltakere i Istanbul i 2014. Begrunnelsen for at paradene nå er forbudt er «sikkerhet og sosiale hensyn». I motsetning til i mange muslimske land er ikke homofili ulovlig i Tyrkia, men stigmatisering er utbredt. I 72 land er homofili derimot forbudt, inkludert i Qatar, vertslandet for neste VM. I Saudi-Arabia, Iran, Sudan, Jemen og i deler av Nigeria og Somalia er homofili også grunnlag for dødsstraff.

I forbindelse med årets VM i Russland har myndighetene lettet på restriksjonene mot såkalt «propaganda om ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» mot mindreårige. Loven kom i 2013, og er kjent som «loven om homofil propaganda». Russisk politikk har de siste årene beveget seg i mer sosialkonservativ retning. Tradisjonelle, kristne verdier blir fremstilt som motsats til liberale, dekadente verdier. Myndighetene og kirken samarbeider tett, blant annet i kampen om å definere hva som er «moralsk» internasjonalt. I fjor sammenlignet sågar den russisk-ortodokse patriarken Kirill moralsk motstand mot likekjønnet ekteskapslovgivning i Vesten med motstand mot apartheid og fascistisk lovgivning.

Dette er første avsnitt i en kronikk NUPI-forsker Minda Holm har skrevet for Dagsavisens spalte 'Internasjonalen'. Les hele kronikken gratis hos Dagsavisen.

Minda Holm jobber for tiden med prosjektet World of the Right: Alternative visions of global order (WoR) som ser nærmere på det "nye høyre" i land som Russland, USA og Polen, og studerer hva slags alternative tanker og visjoner disse bevegelsene har for internasjonal politikk.

Les flere kronikker av Minda Holm:

Temaer

  • Utenrikspolitikk
  • Konflikt
  • Menneskerettigheter