NUPI-forsker Karsten Friis og Håkon Bergsjø, som har lang erfaring fra blant annet Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) og Forsvarsdepartementet, er redaktørene bak den nye boka Digitalisering og internasjonal politikk, som ser nærmere på dette spørsmålet. Boken er i salg på nett og i en rekke bokhandler fra mandag 21. mars.

- Internasjonal politikk og digitalisering påvirker hverandre i veldig stor grad. Dette er en utvikling som bare vil skyte fart fremover. For å få det komplette bildet av hvordan stater tenker, må man forstå hvordan de ivaretar sine digitale interesser. Boken er vårt bidrag til en opplyst debatt om internasjonal politikk, sier Håkon Bergsjø. 

Vil definere internasjonale konfliktlinjer

Kampen for å påvirke hvordan internett skal fungere er godt i gang. Utbyggingen av 5G-nettverk har blitt en global dragkamp der land presser hverandre til å velge bort bestemte leverandører, og private selskaper i den digitale sektoren får stadig større økonomisk og politisk makt. Internasjonale aktører som FN og NATO strever med å finne sin plass i det nye landskapet.

I FN pågår det en intens strid om hvilke internasjonale normer som skal gjelde i det digitale rom, og NATO har definert cyber som et eget domene på linje med land, luft og sjø.

Alt dette tilsier at digitalisering vil være med på å definere internasjonale konfliktlinjer i lang tid fremover. Men hvordan?

I den nye boken har de to redaktørene samlet ulike perspektiver fra ledende fagmiljøer på hvordan digitalisering påvirker internasjonal politikk og konfliktdynamikk.

Kampen om sannheten utkjempes i digitale medier

Én hendelse gjør imidlertid boken ekstra aktuell nå:

- Boken er bare blitt enda mer relevant med krigen i Ukraina. Det viser hvordan kampen om sannheten utkjempes i digitale medier, hvor viktig det er for stater å ha kontroll på egne data og at strategiske globale partnerskap innen skytjenester og elektroniske komponenter kan være ustabile som følge av konflikter mange trodde var over. Det er også liten tvil om at cybervåpen og kunstig intelligens vil spille en stor rolle i fremtidige konflikter, men effekten har ikke kommet klart frem i Ukraina ennå, forklarer Friis og Bergsjø.

På spørsmål om hva som er den viktigste lærdommen fra arbeidet med boken, svarer Bergsjø:

- Det er lett å overdrive virkningen av digitalisering på kort sikt og underdrive på lang sikt. Vi ser nok bare starten på et felt som vil få avgjørende betydning for internasjonal politikk. 

- Hvem bør lese den?

- Den bør leses av alle som er interessert i eller jobber med internasjonal politikk og som vil forstå utviklingen fremover, oppfordrer Bergsjø.

PS! I april inviterer NUPI og Universitetsforlaget til lanseringsseminar for boka. Meld deg på nyhetsbrevet vårt for å få invitasjoner til alle NUPIs arrangementer.